Private: Karácsonyi szokások Európában és Európán kívül is

Küldte: eszter


A Karácsony a húsvét mellett legjelentősebb ünnepeink közé tartozik, bár évszázadokkal ezelőtt az utóbbi volt a fontosabb. Európában csak a XIX. sz.-ra vált fokozatosan családi eseménnyé. A karácsonyfa állítás hagyománya Németországból indult és innen terjedt el Európa, majd a világ más részein is. Megjegyezném, hogy hazánkban a XIX. sz. közepén még csak a városokban volt szokás, falun csak a XX. sz. elején honosodott meg.
A Karácsony megünneplésének módja és hagyománya nemzetről nemzetre változik, akárcsak az ünnepi asztalokon felsorakozó ételek. Íme egy kis adalék, a teljesség igénye nélkül.
Kezdjük az Egyesült Királysággal. Nagy-Britannia és az egyéb „csatolt fájlok” együttesen kb. 60 millió lakost számlálnak, amelynek zöme az anglikán egyház tagja. Az ajándékozás napja december 24.-e, amikor Santa Claus a kéményen keresztül leereszkedve, a jól ismert piros zoknikba rejti az ajándékokat. A családok, azon túl, hogy részt vesznek az éjféli misén, meghallgatják nagy tiszteletnek örvendő királynőjük, II. Erzsébet ünnepi beszédét is. Az ajándékok kibontása december 25-én történik. Tudjuk, hogy az angolok, nem állnak jó szakácsok hírében, de a karácsony az karácsony: a legtöbb asztalra leves és gesztenyével töltött pulyka kerül krumplival és párolt zöldséggel, ami általában brokkoli vagy karfiol. Desszertként az elmaradhatatlan karácsonyi pudingot szolgálják fel, sajt és keksz társaságában. Mindezt brandyvel öblítik le.
Az igen fejlett kocsmakultúrával rendelkező írek odáig is elmerészkednek, hogy karácsony éjszakáján piros gyertyát, egy darab karácsonyi süteményt és egy pohár jófajta whiskeyt tesznek az ablakba, a Szent Család részére.
A téli ünnepkör jelentős figurája a Télapó, akinek Finnország a hazája. A finn gyerekeket nem akkor látogatja meg, amikor azok alszanak, hanem házról házra jár, és mindenütt megkérdezi, hogy lakik-e ott jó gyermek. Igenlő válasz esetén szétosztja ajándékait.
Svédországban Karácsony közeledtével, főként Szentestén, a manók tevékenykednek: a ház lakóit szeretnék bosszantani. Engesztelésükre a padlásokon rizskását szoktak elhelyezni, amelyből e parányi lények falatozhatnak. A svéd karácsony jellegzetes itala a forralt bor, amelyet mandulával és mazsolával kínálnak. A karácsonyi asztal hagyományos fogása a sós- ecetes lében pácolt hering, de fogyasztanak főtt húst, kocsonyát, máj-pástétomot is. Ezután sonkát tálalnak fel, amelyet előzőleg sóval, cukorral ízesítettek. Köretként fehér- vagy vöröskáposztát adnak hozzá. A család együtt bontja ki az ajándékokat, miután a skandináv tradícióhoz híven körbetáncolják a karácsonyfát. A svédeknél szokás a fa elé szalmakecskét állítani, mert ez szerencsét hoz a családnak. Ez a karácsonyi szimbólum egészen a középkorig terjedő múltra te-kint vissza, de a manapság is találkozhatunk vele, akár nagyobb városok főterein is.
Kontinensünk déli részén nem Szenteste vagy Karácsony napján kerül sor az ajándékozásra, hanem Vízkeresztkor. A gyermekek ugyanis a napkeleti bölcsektől kapják ajándékaikat, akiknek tiszteletére a spanyolok még fel-vonulásokat is rendeznek. Spanyolországban és Portugáliában a régi hagyomány mellett az angoloktól átvett szokások egyre nagyobb teret hódítanak.
Pillantsunk most Európán kívülre. A célpont legyen az Arab Emírségek, amelyről a következő érdekességet olvastam. Bár az államszövetség lakóinak 96 %-a muszlim vallású és nincs is a hagyományos értelemben vett karácsony, mégis megemlékeznek Jézus születéséről. A gyermekek még betlehemes játékokat is adnak elő, az iskolák karácsonyi koncerteket szerveznek, és a városok karácsonyi díszbe öltöznek. Az Emirátusban sokfajta nemzet él együtt, idegenforgalma ugyanis jelentős (Dubairól gondolom már mindenki hallott.) A legtöbb nemzet ilyenkor valamelyik szállodában vacsorát ad, ahol nemzeti viseletben, nemzeti karácsonyi ételek szolgálnak fel. Az ünneplés csak akkor marad el, ha a mohamedán böjt, a Ramadan erre az időszakra esik. Ugyanis az iszlám naptár jóval rövidebb az Európában elfogadott Gergely-naptárnál, ezért a mi naptárunkhoz képest a mohamedán ünnepek mindig vándorolnak. Lesz-e 2007-ben karácsony az Arab Emirátusokban? A válasz: lesz. Ugyanis ebben az évben a Ramadan szeptember 13. és október 14. közé esett. Szóval, ha valaki éppen náluk tölti a karácsonyi szünidőt, amit mi vizsgaidőszak néven ismerünk, térjen be egy szállodába...
Mivel a teljesség igényének hiányát ígértem fentebb, most befejezném a világkörüli utat. Pedig a java csak most jönne. Én például nem is gondoltam, hogy Hawaii-ra a Mikulás csónakkal vagy hajóval érkezik, Kaliforniában pedig szörfözik…

No comments:

Post a Comment