Private: Hogyan ünnepelnek más országokban?

Küldte: Zsu





Lettország
A lettek szerint a Mikulás a szentestétől számított 12 napon át hozza az ajándékot a gyerekeknek! Az ünnepi menü barna borsó, rétes, káposzta és kolbász.

Svájc
Zürichben ilyenkor mesevillamos jár, amely körbeviszi a gyerekeket a városon. A srácok karácsonyi dalokat énekelnek, közben pedig édességeket osztogatnak nekik.

Finnország
A Mikulás érkezése előtt a finnek szaunáztak egyet. Karácsony napján a legtöbb ember elmegy a templomba és elhunyt szeretteinek sírjához, hogy gyertyát gyújtson emlékükre.

Norvégia
Karácsony este csészényi zabkását hagynak a pajtában, így akarják a rossz szellemeket távol tartani a háztól. A feldíszitett fenyőfát a családok kéz a kézben körültáncolják, miközben karácsonyi dalokat énekelnek.

Kenya
Még a templomokat is feldíszitik szalagokkal, virágokkal, léggömbökkel, zöld növényekkel. Az ünnepi vacsorát a szabadban készítik el, nyílt tűzön. Ilyenkor a távol élő családtagok is hazautaznak, ha csak tehetik.

Írország
Karácsonykor a gyerekek egy zsákot raknak ki, hogy a Mikulás abba tegye az ajándékokat. De hogy ő is kapjon valamit cserébe: az asztalra süteményt, és egy üveg sört helyeznek el.

Ausztrália

A Mikulás szánját itt nem a rénszarvasok vontatják, hanem nyolc fehér kenguru. A karácsonyi vacsorát a szabadban fogyasztják, majd lemennek a tengerpartra, vagy krikettet játszanak.

Új-Zéland
Mivel a karácsony a nyári szünidő kellős közepébe esik, így sokan a strandon fogyasztják el az ünnepi lakomát. Általában hideg sonkát és jégbe hűtött sört fogyasztanak.

Izland
Ha az izlandi gyerekek jól viselkednek, csizmájukba ajándékot kapnak, ám ha rosszak voltak, csak krumpli kerül a cipőbe.

Németország
Aki járt már ott karácsony idején, tudhatja, hogy a városok az ünnepek idején fényárban úsznak. Nemcsak a házakat, de az udvarban álló fákat is feldíszítik. A lakások többségében apró Betlehemet is elhelyeznek. A gyerekek a karácsonyi ajándéklistát az ablakpárkányra helyezik, s cukornehezéket raknak rá.

Olaszország
Az olaszoknál nem a kis Jézus, de még csak nem is Télapó, vagy Mikulás viszi az ajándékokat, hanem egy Strega Buffana nevű boszorkány, aki a jókat mindenféle szép ajándékkal, a rosszakat pedig szénnel lepi meg. Bevett szokás, hogy lencsét ajándékoznak egymásnak, majd újév első napján megfőzik, hogy szerencsét és pénzt hozzon a háznak.

Anglia
A gyerekek levelet írnak a Mikulásnak, s megemlítik milyen ajándékokat szeretnének. A levelet bedobják a kandallóba, hogy egészen az Északi-sarkig elrepüljön. Karácsonykor mazsolás pudingot készítenek, amibe egy apró ajándékot rejtenek. Aki az ajándékot megtalálja, annak nagy szerencséje lesz.

Az ünnepi hagyományokat ma már sok országban nem követik. Az amerikai divatot (pulykasütés, kandallóra akasztott zokni) a filmeknek köszönhetően ma már nagyon sok család átvette. Egy azonban minden nép karácsonyában közös: a szeretet ünnepéről van szó, amikor a család és a barátok együtt ünnepelnek, és ajándékokkal lepik meg egymást.

No comments:

Post a Comment