Gnocchi bazsalikomos paradicsommártással

Küldte: Dani


 



A gnocchi (kiejtve nyokki, nem pedig gnoccsi!) egy kevésbé ismert, de viszonylag egyszerűen elkészíthető olasz tésztaétel. Leginkább a magyar nudlira hasonlít, de sós, hús nélküli mártással szokás tálalni előételként, ennek ellenére magában is laktató. Félkészen nagyobb boltokban is lehet venni, de saját kezűleg gyúrva sokkal jobban ízlik! Az elkészítésére viszont rá kell szánni legalább 1 órát (plusz a mártás), főleg ha először csinálod, ezt saját tapasztalatból mondom…



Hozzávalók:



- 60 dkg krumpli


- 15-20 dkg liszt


- só, bors



Elkészítés:



A krumplit héjában főzd puhára. Hámozd meg és nagyobb lyukú reszelőn reszeld le, vagy villával törd össze egy nagy tálban (ha olyan szerencsés vagy, hogy van krumplinyomód, akkor természetesen használd azt). Sózd, borsozd (csak finoman!) és add hozzá a liszt egy részét. Itt opcionálisan mehet bele egy tojássárgája, és lehet kísérletezni olyan ízfokozó kiegészítőkkel, mint pl. reszelt parmezán, főtt és apró vágott sütőtök vagy spenót. Add hozzá a liszt kb. felét, és kezdd el összekeverni. Ne ijedj meg, kezdetben nagyon ragad, könnyen könyékig tésztás lesz az ember. Ha homogenizáltad a keveréket, adj még hozzá lisztet és gyúrd tovább. Ezeket a lépéseket addig ismételd, amíg megfelelő állagú lesz a tészta, azaz könnyen elválik a kezedtől és az edény falától.


Egy gyúródeszkán, vagy egy tálcán jó alaposan gyúrd át még egyszer, és oszd öklömnyi gombócokra. Ezekből sodorj hüvelykujjnyi vastag hurkákat, amiket vágj kb. 1,5-2 cm-es darabokra, és villával finoman lapítsd ki őket. Sokat segít a fentiekben, ha néha belisztezed a deszkát.


A kész gnocchikat lobogva forró, sós vízben főzd addig, amíg feljönnek a felszínre. Eddigre már érdemes elkészülni a mártással, hiszen a kész tésztát egyből hozzá kell keverni.


Itt találsz egy videót, hogyan készül a gnocchi egy profi szakács keze alatt, ő gombamártást csinál hozzá. Készítik még vajas zsálya-, vagy paradicsomszósszal is, én ez utóbbihoz adok egy könnyű, gyorsan elkészíthető receptet.



Bazsalikomos paradicsomszósz



Hozzávalók:


 


- 400 g hámozott konzervparadicsom


- 2-3 gerezd fokhagyma


- fél fej vöröshagyma


- egy jó marék friss bazsalikom


- 3-4 szardellafilé


- só, bors, olívaolaj


 


A fentiek közül két dolog lehet a szűk keresztmetszet: szardellafilét nem sok helyen kapni (én a Móriczon lévő G-Robi üzletben találtam) és nem olcsó, szerintem nem létfontosságú hozzávaló. Viszonylag sok receptben láttam már, gyakorlatilag fűszerként használják, nagyon intenzív (nem kifejezetten hal) íze van. A friss bazsalikom egyszerűbb eset, kb. 250 Ft-ért lehet venni egy cserépnyit, ami legalább a szobát is feldobja, és papíron meglehetősen igénytelen, kevés vízzel is beéri, ennek ellenére nekem talán kétszer sikerült kifognom olyan példányt ami huzamosabb ideig kibírta volna… Ha nincs friss, jó a szárított bazsalikom is.



Elkészítés:



Egy serpenyőben melegíts olajat. Vágd apróra a hagymát és dobd a serpenyőbe, reszeld rá a fokhagymát, majd mehet utána a szardellafilé (ha van), ezt egy fakanállal nyomkodd szét, hogy feloldódjon az olajban (nem lesz nehéz). Amikor a hagyma üvegesedni kezd (tehát nem szabad megvárni, amíg barnára pirul!), öntsd rá a konzervparadicsomot. Közepes lángon főzd körülbelül 20 percig, ez alatt a paradicsom is szétfő (kicsit azért rá lehet segíteni a szardellához hasonlóan). Végül szórd bele a feldarabolt bazsalikomleveleket. A friss bazsalikomot minden ételnél közvetlenül a főzés vége előtt érdemes belerakni, mert könnyen elveszti az ízét.


Befejezésként forgasd a szószba a megfőtt gnocchit, de ez lehet bármilyen más főtt tészta is.

2 comments: