Private: Ha semmi ötleted sincs…

Küldte: eszter

 

Karácsonykor sokat tépelődik az ember, hogy mi lenne a legalkalmasabb ajándék a családtagoknak, barátoknak, csajoknak/pasiknak… Ennek persze az lesz az eredménye, hogy azt veszi meg, amit az előző években is szokott: zoknit, kesztyűt, gatyát, kenyérpirítót, ritkább esetben társasjátékot (ami persze szerintem hasznos is lehet) vagy parfümöt. „Mert ezekre szükség van”- mindig ezzel nyugtatjuk magunkat. Ilyet már én is csináltam…
Most azonban néhány ötletet szeretnék adni, hogy hogyan lehet mutatós és egyedi ajándékokat készíteni. Biztosan lesz, aki azt gondolja, hogy „milyen égő már cserepekre szalvétát ragasztgatni, és azt odaadni az anyunak”- mert az nem is igazi ajándék, csak mi szerencsétlenkedtük össze. Ha te is, aki most az én firkámat olvasod, ezt gondolod, akkor lapozz!
Ha itt jársz az olvasásban, azt jelenti, érdekel, miről lesz itt szó. Néhány ötletet szeretnék adni, hogy készíts magad ajándékot, abban az esetben, ha a boltokban nem találsz jó darabot, vagy egyszerűen csak nem akarod „zokni-ajándékozók” táborát erősíteni.
Beszéljünk az „anyuról”. A legtöbb anyu rajong a virágokért. Jellegzetes téli virágok például a mikulásvirág (nemcsak piros színben), a majomfa, az amarilisz és a karácsonyi kaktusz. Ezeket beszerezheted a virágboltban. Szebbé tenni úgy tudod, hogy készítesz hozzá egy nagyon „csinos” kis cserepet. Nem kell más hozzá, mint agyagcserép, ragasztó- és repesztőlakk, patinaoldat, szalvéta (pl. virágos), hobbifesték. Először be kell festened a cserepet. Száradás után vigyél fel rá egy réteg repesztőlakkot. Miután megszáradt, át kell festened világosabb színű hobbifestékkel. Ha ez a réteg is megszáradt, a szalvétából kivágott virágmotívumokat ragasztólakkal rögzítsd a cserépen. Erre patinaoldatot vigyél fel, ha antik hatást szeretnél elérni. Végezetül a cserepet kend át színtelen lakkal, de a teljes felületét, hogy fagyálló legyen! „Totális” száradás után tedd bele a virágot és boldog karácsonyt! Hasonló technikával lehet egyszerű agyagvázákat feldobni, vagy éppen szép fatálca-szettet és ékszeres dobozt készíteni. A hobbiboltokban kaphatók porcelánból készült fű-szertartó készletek is. Porcelán festékkel, de a fent leírt decoupage-zsal is csinosíthatók.
Ne feledkezzünk meg az „apuról” akinek mindig nehezebb ajándékot venni, mint az „anyunak”. (Ez úgy általában igaz a fiúkra és férfiakra.) Szintén hobbiboltokban fellelhető faáruk tömegében néha megbúvik egy bortartónak nevezett tárgy. Persze csak úgy magában. Mert decoupage-olni neked kell!
Végül, de nem utolsó sorban karácsonyi dekorációk következnek. Szalvétatechnikával gyertyákat is széppé lehet tenni. Egyszerű üvegmécsest vagy gyertyatartót üvegfestékkel dekorálhatsz, sőt vannak alapanyagok, amelyekből magad készíthetsz gyertyát.

Búcsúzóul következik az irodalomjegyzék:
Stephanie Feghelm-Silke Reichardt: Szalvétatechnika (Cser Kiadó, Budapest, 2004)
(innen van a cserépdíszítés „receptje is”, de sok más ötlet is van benne)
Azt még hozzá kell tennem, hogy véleményem szerint több ötletet kaphat az ember, ha nem olvas ezekről a kreatív ajándékkészítési ötletekről, hanem felkeresi a nem feltétlenül legközelebbi hobbiboltot. Aztán jön az ihlet…

No comments:

Post a Comment