Küldte: Dani
Az „á la bordelaise” (bordeaux-i módra) kifejezés kétféle ételkészítési módot takar: a közismertebb boros mártással készül, míg a második esetben morzsás, paradicsomos, fűszernövényes burok kerül valamilyen halra, vagy akár báránygerincre. A következő recept az utóbbi kategóriába tartozik.
Hozzávalók:
- 4-5 szelet vastagabb tengeri halfilé
- egy konzerv hámozott paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- egy csokor petrezselyem vagy tetszőleges zöldfűszer
- 5-6 kanál zsemlemorzsa (legjobb a házi, héj nélküli zsemléből vagy toastkenyérből)
- 1 dl tejföl vagy vaj
- egy fej vöröshagyma
- száraz fehérbor
Serpenyőben egy kanál olívaolajon párold meg a nem túl finomra vágott fokhagymát fél percig (nem szabad megbarnulnia!) Adj hozzá 3-4 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselymet. 10-20 másodpercig kislángon továbbkevergetjük. Ezután öntsd rá a paradicsomot, és addig kevergesd, amíg viszonylag egyenletesen szétfő (kb. 15 perc). Vedd le a tűzről és keverd hozzá a zsemlemorzsát és a tejfölt. Mehet bele még egy kanál fehérbor, pár csepp citromlé, só és bors. Keverd az egészet egyenletesre. (Ha végül marad a masszából, hűtőben akár egy hónapig is eláll.)
A halszeleteket sózd, borsozd, majd rakd kivajazott tepsibe / tűzálló tálba / serpenyőbe (a serpenyő nyelét tekerd be alufóliával, ha sütőbe rakod!). Körülbelül
Jó étvágyat!
No comments:
Post a Comment