Tengeri halfilé á la bordelaise


tengeri-halfile-a-la-bordelaise2.jpg




 

Küldte: Dani

 




Az „á la bordelaise” (bordeaux-i módra) kifejezés kétféle ételkészítési módot takar: a közismertebb boros mártással készül, míg a második esetben morzsás, paradicsomos, fűszernövényes burok kerül valamilyen halra, vagy akár báránygerincre. A következő recept az utóbbi kategóriába tartozik.



Hozzávalók:


- 4-5 szelet vastagabb tengeri halfilé


- egy konzerv hámozott paradicsom


- 3-4 gerezd fokhagyma


- egy csokor petrezselyem vagy tetszőleges zöldfűszer


- 5-6 kanál zsemlemorzsa (legjobb a házi, héj nélküli zsemléből vagy toastkenyérből)


- 1 dl tejföl vagy vaj


- egy fej vöröshagyma


- száraz fehérbor



Serpenyőben egy kanál olívaolajon párold meg a nem túl finomra vágott fokhagymát fél percig (nem szabad megbarnulnia!) Adj hozzá 3-4 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselymet. 10-20 másodpercig kislángon továbbkevergetjük. Ezután öntsd rá a paradicsomot, és addig kevergesd, amíg viszonylag egyenletesen szétfő (kb. 15 perc). Vedd le a tűzről és keverd hozzá a zsemlemorzsát és a tejfölt. Mehet bele még egy kanál fehérbor, pár csepp citromlé, só és bors. Keverd az egészet egyenletesre. (Ha végül marad a masszából, hűtőben akár egy hónapig is eláll.)



A halszeleteket sózd, borsozd, majd rakd kivajazott tepsibe / tűzálló tálba / serpenyőbe (a serpenyő nyelét tekerd be alufóliával, ha sütőbe rakod!). Körülbelül 3 mm vastagon kend rá a keveréket, szórd köré az apróra vágott hagymát és öntsd fel annyi borral, hogy a hal éppen kicsit kilógjon belőle. 15-20 percre tedd 180 ºC-os sütőbe. Akkor van kész, ha a burok teteje szép egyenletes aranybarnára sült.


 


Jó étvágyat!

No comments:

Post a Comment