Őszi munka, tavaszi tervek, avagy nem tétlenkedik az MFHB sem

Nagy megtiszteltetés a BME TTK önálló kari lapjának az első számába publikálni. Különösen egy, a szívemhez közel álló dologról, a Magyar Fizikushallgatók Egyesülete Mérnök-fizikus Helyi Bizottságáról (Mafihe-MFHB). Ez a kis lelkes helyi csapat mit is tesz, mit tervez, ill. a hozzá köthető nagy egyesület mit csinál éppen, vagy egyáltalán? Hát ezt mondom el Nektek, kedves Olvasók.
Honnan is kezdjem? Talán onnan, hogy az országos és a helyi tisztújításokkal kezdődött a tanév, ahogy mindig, rendesen.
Nagyon tömören vázolom, amit már a Mafigye-lőben olvashattatok. Gillemot Katalin Andrea személyében újra MFHB-s elnöke van a Mafihének. Az országos elnökségben dolgozik már második éve Tóth Bálint és az új Mafigyelő főszerkesztő Bojtos István Péter. Az átvezetést az országos és a helyi rész között két ember jelenti, akiknek mindkét szinten dolgozniuk kell: az MFHB-nak a Mafihe Nemzeti Bizottságba delegált tagja, aki Klujber Gergely és az Ellenőrző Bizottságba delegált tag, aki jómagam vagyok. Helyi szinten az elnök Matulik Gábor, titkár Balogh Zoltán, gazdasági felelős Klujber Gergely, programfelelős Csajbók Viktória, tájékoztatási felelős Farkas István, számítástechnikai felelős Lukács Péter lett, aki számíthat Nagy Viktor és Papp Gergely hathatós segítségére is.
Most már látjátok kis csapatunkat. Nézzük mit tettünk eddig az idén! A tanévet elég jól kezdtük, hiszen átvettük a vezetést az MFHB-EHB (ELTE Helyi Bizottság) számháborúk történetében először. Tizenkettedik alkalomra sikerült. Aztán jött az országos közgyűlés, amin elég kevesen voltunk, majd meghirdettük a saját taggyűlésünket egy előadással egybekötve, ami kb. hatvan embert mozgatott meg. Amerikából, a Princeton University Közgazdaságtan Tanszékéről sikerült egy 2003-ban diplomázott mérnök-fizikust hazacsalogatni. Zawadowski Ádám gazadaságfizikáról tartott egy kiváló előadást. Igen, ő a Fizikai Intézet alapító igazgatójának, Zawadowski Alfréd professzor úrnak a fia.
Még ezen a héten volt a FiVe, azaz a Fizika Verseny, amit hagyományosan az SZHB, azaz a Szegedi Helyi Bizottság szervez. Örülünk, hogy képviseltettük magunkat, de reméljük jövőre azért többen vesznek részt tőlünk rajta. A következő országosan meghirdetett, de inkább EHB-s program a TDK-hétvége, ami az idén Pécsett volt. A hirdetés szerint az I., a II. és a III. évfolyamnak ajánlották inkább, mivel arról szól a dolog, hogy azok a tanárok, akiknek van TDK-dolgozat formájában esetlegesen kidolgozható témája, azok tartanak előadást a munkájukról, a csoportról, ahol dolgoznak és természetesen az adott témáról. A rendezvényen az EHB-n kívül csak mi képviseltettük magunkat egy lelkes, csupa elsősökből álló különítménnyel. Alig telt el pár nap és jött a brutálproblémamegoldó Ortvay Rudolf Fizika Verseny, melyre egy hét állt a versenyzők rendelkezésére. Sajnos, az eltéseknek annyi előnye volt, hogy nekik akkor őszi szünetük volt, de az idén ez csak három nap előnyt jelentett. Eredményhirdetés a Fiziqs Mikulással egybekötve, december 6-án lesz az ELTE-n. Megint aludtunk pár napot és az őszi közgyűlés óta az első NB-ülést az elnök Debrecenbe hívta össze, amit összekötöttünk kutatóintézet-látogatással, esti kocsmázással.
Természetesen mindeközben zajlanak a megbeszélések országos és helyi szinten is. Elnökségik, HB-ülések, vagy spontán egyeztetések szüntelenül. A közeljövőben, azaz december 7-9-ig tervezünk egy budapesti hétvégét, amit annak örömére rendezünk, hogy a debreceni NB-s hétvége nagyon megtetszett az ottaniaknak és egy hasonlót átélnének az anyaintézményüktől távolabb is. Így hát lesz kutatóintézet-látogatás, korcsolyázás a jégen, két buli és talán egyéb meglepetés is. Erre bíztatok mindenkit, hogy jöjjön, mert jó dolog megismerkedni az ország többi részében tanuló fizikuspalántákkal, miközben a szakma és a jókedv is előtérbe kerül.
A másik folyamatában zajló dolog a CERN-túra. Egyszer mindenkinek el kell mennie CERN-be, azaz az Európai Nukleáris Kutatási Egyesületbe, ami Európa legnagyobb részecskegyorsító gyűrűje: 27 km a kerülete. A kirándulás 2008. február 27. és március 2. között lesz és több kutatóintézet meg-látogatását is tartalmazza, genfi városnézéssel. A többi országos programról majd később, most nézzük a helyi mozgolódást!
Jelenleg a HB a promóciós anyagainak újratermelésén dolgozik, azaz lehet újra pólót rendelni és lesznek új bögréink is, hovatovább egyéb extrém ruhadarabokra (zokni, top, …) is lehet majd kérni a szokásos ábrákat.
Már tervezgetjük a tavaszi Előadássorozatunkat, a SZAK7-et, a MOEV-et (Mafihe Országos Előa-dói Verseny) és új MFHB-s programokkal is előrukkolunk.
A lényeg, hogy figyeljétek a levlistákat és a faliújságokat az itt nem részletezett infókért. Addig is ajánlom a honlapjainkat:
http://mafihe.hu,
http://mfhb.wigner.bme.hu.
Kérdéseitekkel bátran forduljatok hozzánk a mafihe@wigner.bme.hu címen.

Karácsonyi József Sándor
Mafihe-MFHB

No comments:

Post a Comment