Reaktorleállás késlelteti az orvosi vizsgálatokat

A vártnál hosszabb idejű leállás abban a kanadai reaktorban, mely egész Észak-Amerika molibdén-99 ellátásáért felel -melyből a radioaktív technécium-99 és jód-131 izotópokat állítják elő- több mint egy hónapig késleltette több ezer ember orvosi vizsgálatát és kezelését. A technécium-99 az izotópdiagnosztikai vizsgálatok egyik kulcseleme, még a jód-131 a pajzsmirigy rákos- és egyéb kezeléseiben játszik fontos szerepet. A reaktort végül újraindították, de csak azután, hogy a kanadai kormány elutasította a Kanadai Nukleáris Biztonsági Bizottság (CNSC) reaktorbiztonsággal kapcsolatos aggályait.

A National Research Universal (NRU) reaktor (Chalk River, Ontario) 2007 november 18-án állt le, egy ütemezett ötnapos karbantartás erejéig. Azonban az Atomic Energy of Canada Limited (AECL), a kormány tulajdonában lévő cég, mely az 50 éves reaktorért felel, meg kellett hosszabbítsa a leállást, ugyanis aggályok merültek fel a reaktor tartalék biztonsági berendezéseivel kapcsolatban. December 7-én a társaság úgy nyilatkozott, hogy nem valószínű, hogy a reaktor ezév januárjáig újra üzembe áll. Ekkorra azonban a kórházak már igencsak felélték a molibdén-99 készleteiket -különösen, hogy ennek az izotópnak a felezési ideje mindössze 66 óra- amely arra kényszerítette őket, hogy visszaszorítsák a technécium-alapú vizsgálatokat, mely az Észak-Amerikában hetente szokásos 400.000 ilyen jellegű vizsgálat 75-80%-át teszi ki.

A radioaktív izotópok a test bizonyos szerveiben halmozódnak fel, és sugárzásuk felhasználható arra, hogy megvizsgáljuk ezeket a szerveket. A tisztán strukturális jellegű vizsgálatokkal szemben -mint amilyen a CT is- az ilyesfajta nukleáris vizsgálatok nagy előnye, hogy a radiológusok információt nyernek arról, hogy mennyire jól is működnek ezek a szervek, lekövethető ugyanis a radioaktív izotópok szerven belüli ciklusa. A technécium-99-et kibocsájtott gamma-sugárzása alapján lokalizálják. "Rengeteg kezeléssel kapcsolatos döntés születik izotópdiagnosztikai vizsgálatok eredményeképpen" nyilatkozta Alexander McEwan, az Amerikai Nukleáris Gyógyászati Szövetség elnöke, aki egyben az izotópdiagnosztikai vizsgálatok vezetője a Cross Cancer intézetnben, (Alberta, Edmonton).

Néhány alternatíva áll csupán rendelkezésre a kieső technécium-99 pótlására. A kórházak használhatnak tallium-201-et alternatívaként a keringési vizsgálatokra, de az így kapott képek értelmezése nehezebb. A másik három ipari molibdén-99 termelő -Belgium, Hollandia és a Dél-Afrikai Köztársaság- megnövelte termelését, de félő volt, hogy kapacitásuk nem elegendő az NRU kiesésének ellensúlyozására.

Az orvosi társadalom aggályaira válaszként, december 11-én a kanadai parlament elfogadott egy határozatot, mely ideiglenesen felfüggesztette a CNSC ellenőrzési jogát, ezáltal engedélyezve a reaktor újraindulását, annak ellenére, hogy az még mindig nem felel meg tökéletesen a biztonsági előírásoknak. Az AECL a már működő reaktor mellett fejezheti be a karbantartási feladatokat. AZ AECL két másik egészségügyi izotóptermelésre specializálódott reaktort is épít, bár ezek közül az első csak 2008-ban fog üzembe állni.

Küldte: Geri

No comments:

Post a Comment