Az az egy tucat

Küldte: Áron


 







12 Angry Men (12 dühös ember)


 





12_duhos.jpg






 


Egy klasszikus filmről is írok. Sokat gondolkodtam, hogy melyik legyen az. Első ötletem volt ez. És miután napokig meddőn gondolkodtam, visszanyúltam az első gondolathoz.


Először is milyen film ez? Előre bocsátom, van benne gyilkosság. De a történet nem itt kezdődik. Hanem később. Jóval a gyilkosság után. Egy apagyilkossággal megvádolt mexikói gyerek tárgyalásának esküdtei a szereplők. A helyszín pár képkockát eltekintve egy bírósági szoba, ahol megvitatják, bűnös-e. Látszólag minden ellene vall. Nincs kérdés. Egy esküdt csak, aki kételkedik. És innen indul a bonyodalom.


Próbálja meggyőzni társait, hogy legalább gondolkozzanak rajta. Bár ő sem tudja, hogy igaza van-e vagy nincs, de úgy véli meg kell adni az utolsó esélyt a fiúnak. És elindul a lánc.


Jól megfigyelhető a történelem órán a francia forradalomból tanult jelenség: a két véglet párt, akik meg vannak győződve az igazukról, és a mocsár, akit egy-egy szólam hirtelen a véleményében megfordít. Mindenki magára ismerhet egy szereplőben.


A törénet végig hihetetlenül izgalmas, végig leköti a nézőt. Pedig mondom, nincs benne semmilyen speciális effekt. Csak a történet képes erre.

No comments:

Post a Comment