Receptek Csörétől

Avagy gyűrjük le a tavaszi fáradtságot!


Itt a tavasz, amit már mindenki várt ezután a hosszú, hideg tél után. Ilyenkor az ember sokkal fáradtabb, mint az év bármely szakaszában. A tavaszi fáradtság egy normális emberi reakció a téli időszak elteltével, ugyanis a hidegben kevesebbet mozgunk, nem töltünk annyi időt a napon, máshogy étkezünk, sőt még többet is alszunk, ezek pedig mind kiveszik szervezetünk energiáját. A hormonháztartásunk könnyen felveszi a téli ütemet, de amikor újra jön a tavasz és az élénkség ideje, akkor a bioritmusunkban átmeneti zavart okoznak a hormonjaink.  Éppen ezért tavasszal különösen oda kell figyelnünk a testünkre, a mindenféle multivitamin és cseppek mellett friss, vitaminban, rostban és ásványi anyagokban gazdag ételeket kell fogyasztanunk. A cikkemben három finom ételt mutatok be, melyek hozzájárulhatnak a tavaszi regenerálódásunkhoz.

Tavaszi madársaláta francia módra
A madársaláta rengeteg vitamint tartalmazz. Kétszer annyi a C-vitamin tartalma, mint a közönséges fejes salátának, emellett minden más hasznos összetevője mellett kiemelten magas A- és B6-vitamin, vas és folsav tartalma, vagyis remek immunerősítő hatású. Víztartalma több, mint 90 %, és alacsony a kalóriatartalma, ezért szerintem a könnyen elkészíthető saláták közül ez segíti legjobban a testünket.
A hozzá társított öntet is csupa zöldség, a benne lévő növényi eredetű olajok pedig gondoskodnak az E-vitamin- és antioxidánsszükségleteinkről. Amikor bármilyen olajat választunk, győződjünk meg róla előre, hogy hidegsajtolással készült-e. Ezzel az eljárással ugyanis a benne lévő vitaminok és egyéb hasznos anyagok nem sérülnek, és csak így tudnak a szervezetünk hasznára válni. Más eljárások vegyszerezési, hidrogénezési technikákat használnak, amik közben káros összetevők is keletkeznek, és ezek hosszú távon károsan hatnak a szervezetre, mindenféle szív és érrendszeri panaszhoz, koleszterinproblémához vezethetnek.

Hozzávalók a salátához:
5 dkg madársaláta, 3 db retek, 3 db újhagyma
Az öntethez:
2 ek + fél dl olívaolaj, 3 ek tárkonyecet, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg paradicsom, egy negyed TV-paprika, egy kis vöröshagyma fele, fél csokor petrezselyem, só, bors, őrült bazsalikom (ízlés szerint)


Madársalátát minden bevásárlóközpontban találunk kisebb csomagokban. Próbáljunk olyat venni, ami mosatlan, mert sokkal tovább marad ehető. A retket és a hagymát csak ízlés szerint vágjuk össze, és a már megmosott madársalátával keverjük össze.
Az öntet elkészítése is egyszerű. A fél dl olívaolajon kívül mindent tegyünk egy tálba, és turmixoljuk össze, a kollégiumban biztos találunk valakit, akinek van erre eszköze. Amikor krémszerűvé vált, akkor kóstolgatás közben adjunk hozzá olajat, amíg számunkra ízletes nem lesz. Ne adjuk hozzá egyszerre a fél dl olajat! Előfordulhat, hogy utána túl olajos ízűnek gondoljuk majd a szószt, és nem fog jól esni. A kész szószt csak öntsük rá a salátára.


Tárkonyecet
Helyettesíthető ecet és tárkonyfűszer keverékével is, de finomabb ízeket kapunk, ha ezeket előre összeérleljük tárkonyecetté. Az eljárás egyszerű, és a tárkony nagyon jótékony hatású.
Segíti az emésztésünket, és enyhe nyugtató hatású, és ezek egy egyetemista életében nagyon hasznos tulajdonságok, főleg egy gyomorszorító vizsgaidőszakban. Tavasszal kifejezetten hasznos a kimerültség legyőzéséhez. A lányoknak is sokat segíthet azokon a napokon, ugyanis enyhíti a hasi görcsöket, és étvágynövelő hatása is van.
Vegyünk 10%-os ecetet és néhány nagyobb ág tárkonyt (nézzünk szét a vásárcsarnokokban). A megmosott és lecsepegtetett ágakat tegyük egy akkora üvegbe, ahány dl tárkonyecetet akarunk készíteni, és öntsük fel az ecettel. Hűvös helyen kell tárolni, és időnként rázzuk is fel kicsit. Legalább 2 hétig kell érlelni használat előtt, de akár több hónapig is állhat így. A tárkonyágak még szépen is fognak mutatni az aranyszínű ecetben.


Gombás-brokkolis sült tészta
Hozzávalók:
25 dkg tészta, 1 átlagos nagyságú brokkoli, 25 dkg csiperkegomba, 6 dkg trappista sajt, 6 dkg füstölt Karaván sajt, 7 dkg vaj, 25 g finomliszt, 4 dl tej, fél csokor medvehagyma, bors, só (ízlés szerint)

Főzzük meg a tésztát. Közben tisztítsuk meg a hozzávalókat, szeleteljük fel a gombát, és szedjük rózsákra a brokkolit. Egy nagyobb lábosba olvasszunk meg 2 dkg vajat, és tegyük hozzá a gombát. Sózzuk, borsozzuk. Levet fog ereszteni a gomba, de ha kevésnek találjátok, vagy tovább akarjátok főzni, akkor engedjetek hozzá egy kis vizet. Persze ne sokat, nem akarjuk, hogy víz ízű legyen az étel. A fődögélés közben már tegyük hozzá az kis rózsákra szedett brokkolit. Főzzük addig, amíg elfő a leve. Közben reszeljük le a sajtokat, és keverjük össze egyenletesre. Melegítsük meg a tejet, akár mikrohullámú sütőben. Egy másik lábosban tegyük fel a maradék 5 dkg vajat olvadni. Kis tálkában keverjünk a lisztbe sót és borsot, majd keverjük bele az elegyet a megolvadt vajba. Keverjük el egyenletesre, majd öntsük hozzá a forró tejet. Figyeljünk, hogy fokozatosan öntsük a tejet, és folyamatosan keverjük bele, ugyanis a kapkodás csomós leveshez vezethet. Forraljuk fel az elegyet, amíg besűrűsödik, és adjuk hozzá a fele sajtot.  Ezután keverjük bele a főtt tésztát, a gombás-brokkolit és a megmosott, felaprított medvehagymát.
Egy tepsit (kb. 30x30 cm-est) kenjünk ki kis vajjal, és öntsük bele a keveréket. A tetejére szórjuk rá a reszelt sajt másik felét.
200 fokos sütőben körülbelül 35 percig sütjük. Néha nézzünk rá, ha a tetején lévő sajt már erősen barnul, akkor kicsivel vegyük lejjebb a hőfokot.


Túrópötty
A túró alacsony kalóriatartalmú tejtermék, ami kiváló proteinforrás, ezért jól ellátja a szervezetünket energiával. Emellett magas a mindenféle B-vitamin-tartalma, vagyis kiválóan hat az agyműködésre és az anyagcserére. Nagy mennyiségű káliumot is tartalmaz, ami rendkívül hatékonyan enyhíti a szorongást és a gyomorégést. Vagyis ha túl sokat stresszelünk, akkor fogyasszunk több túrót, és enyhülnek a stressz okozta tüneteink.
Hozzávalók:
25 dkg túró, 3 ek darált háztartási keksz, 3 ek méz, 1 db citrom lereszelt héja, 15 dkg étcsokoládé, 2 ek olaj


A túrót egy nagyobb tálba tesszük, és szépen egyenletesre törjük villával, hogy ne legyenek a tálban nagyobb darabkák. Hozzáadjuk a mézet és a ledarált kekszet, majd belereszeljük a citrom héját. Ezután jól dolgozzuk össze, hogy ha valaki beleharap, akkor szép fehér belsőséget lásson. Formáljunk tetszőleges nagyságú golyókat a masszából, és tegyük be őket a fagyasztóba fél órára. Ha a fagyasztónk nem alkalmas erre, mint például a kollégiumban, akkor csak kapcsoljuk a legnagyobb fokozatra a hűtőnket, és tegyük feljebb az egyik polcot, hogy a golyók a közelebb legyenek a fagyasztórészhez. Ebben az esetben legyen több időt bent, egy-másfél órát legalább.
Miután a golyók megdermedtek, olvasszuk fel a csokoládét. Villával mártsuk bele a golyókat, tegyük egy zsírpapírra, és várjunk, amíg megdermed.


Csokoládéolvasztás
A legegyszerűbb módszer, hogy fokozatosan, egy mikrohullámú sütőben melegítjük meg a csokoládénkat. A technika abból áll, hogy kis darabokra törjük, hőálló tálba tesszük, és kevergetéssel fokozatosan megmelegítjük. 10 másodpercre forgassuk meg a mikróban, majd vegyük ki, és kicsit kavarjuk meg. Újra forgassuk 10 másodpercig, és újra kavarjuk meg. Ezt addig csináljuk, míg megfelelően fel nem olvad a csokoládé. A fokozatosság nagyon fontos, ha ellenkezőleg járnánk el, akkor nem csak az lenne a baj, hogy a csokoládé inhomogén módon melegedne, és darabossá, szemcséssé válna, de a hirtelen, irányíthatatlan forróság miatt a csokoládé kristályszerkezete is kedvezőtlen módon bomlik fel. Az csokoládéolvasztáskor valamilyen szinten ez mindig megtörténik, de a hirtelen melegítés olyan, mint az elefánt a porcelánboltban. A kristályszerkezet hogyanléte pedig nagyban befolyásolja a csokoládénk állagát és kinézetét. A cukrászok a csokoládé megolvasztása után még egy műveletet végeznek, a temperálást, amikor is újra kristályosítják a csokoládét, és ettől lesz szép fényes minden süteményünk bevonata. Nekünk nem kell ezt csinálni, egyszerűen csak vigyázzunk, hogy ne tegyük nagyon tönkre az eredeti szerkezetét.
Nagyon fontos tehát, hogy nem szabad siettetni a csokoládé olvasztást, vagyis mindig alacsony hőfokon csináljuk!
Emellett vizet sosem szabad a csokoládéba tenni, ugyanis a csoki olaj-alapú termék, és mint egy valamirevaló TTK-s hallgató tudja, az olaj és a víz nem elegyedik.


Jó étvágyat kívánok mindenkinek!


Romsics Erzsébet


Kisokos:
1 ek = 1 evőkanál


Ha részletesebben is érdekelnek a fentebbiek, akkor keresd fel ezeket az oldalakat:
-bővebben a tavaszi fáradtságról:
-mi a különbség az egyes olajok között:
-ha tényleg érdekel a csokoládéolvasztás kémiája:

Ez a cikk a PikkÁsz 2017 tavaszi számában jelent meg.

No comments:

Post a Comment