Érintő

A Bolyai János Matematikai Társulat elektronikus folyóirata


A matematikát tanítók és matematikusok országos egyesülete, a BJMT (belépni itt lehet) több folyóiratot is kiad. A legtöbben nyilván jól ismerik a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokat, vagy ennek kistestvérét, az ABACUS Matematikai Lapokat. Mivel a kombinatorika évtizedek óta a magyar matematikusok kedvelt, és eredményesen művelt területe, természetes, hogy van egy Combinatorica című folyóiratunk is. Az alkalmazások elősegítését és terjesztését szolgálja az Alkalmazott Matematikai Lapok. Végül pedig említsük meg a Társulat legrégebbi, „hivatalos” szakmai folyóiratát, a Matematikai Lapokat, amely nem azonos a KöMaLlal.
Mindezek mellé szerettünk volna azonban egy olyan új és korszerű lapot indítani, amely a Természet Világa és a Fizikai Szemle társa a legkülönbözőbb szintű matematikai ismeretterjesztés területén, beleértve ebbe az oktatási módszerek terjesztését is. Néhány hónapos előkészítés után (amelynek jelentős részét tette ki az újság nevének megválasztása ☺) a tavalyi évben megjelent az Érintő első két száma. Idézünk a főszerkesztő bevezetőjéből:

,,negyedévente megjelenő folyóiratunk rovataiban ismeretterjesztő írásokat találnak a matematika tanításáról, tudományos eredményeiről, ipari és pénzügyi alkalmazásairól, könyvismertetésekkel, portrékkal, hírekkel. Szeretnénk megszólítani mindazokat, akik a matematikát tanulják, tanítják, kutatják, vagy bárhol alkalmazzák, mindenkit, aki matematikában érintett. Örülnénk, ha minél több  területet mutathatnánk be, amit a matematika érint.”

További kedvcsinálónak álljon itt a rovatok címe:

  • Hírek – újdonságok 
  • Interjú – portré 
  • Tanóra – szakkör
  • Könyvespolc – ajánló
  • Tudomány
Tudomány – történet
Mi is … ?
  • Gazda(g)ság (Gazdaság – technika – művészet)
Végül pedig arra kérjük a PikkÁsz tisztelt (matematikus, fizikus, sőt akár kognitív tudományi szakos) olvasóit, hogy olvassák és írják az új folyóiratot! Várjuk a cikkeket ide.
A papíron megjelenő változathoz:



Tóth János (Analízis Tanszék)
az Érintő Könyvespolc c. rovatának szerkesztője


Ez a cikk a PikkÁsz 2017 tavaszi számában jelent meg.

No comments:

Post a Comment