Lazíts!/1. rész: Salsa

Küldte: Zsu






4849_salsa.jpg










November vége, rideg koli, körülöttem feltornyozott füzetek és könyvek. Zh, házi, ezer feladat... tanulni kéne, de folyton elkalandozik a figyelmem. Arról ábrándozok, mennyi mindent csinálnék inkább!! “Na de majd szerda délután, a sulinak hamar vége, megnézem azt a kiállítást, vagy egy jó filmet, vagy...” Vég nélkül jönnek az ötletek... persze a tizedére sem lesz időm, de ez nem akadályoz meg a tervezgetésben.
... És Te mivel töltöd a kevéske szabadidőd, nehéz sorsú TTK-s társam? A legújabb mozifilmek, alvás, vagy sörözés...? Hadd ajánljak a figyelmedbe, lapszámról lapszámra, néhány érdekes kikapcsolódási lehetőséget, a lehető legkülönbözőbb tevékenységeket- remélem, találsz majd néhány jó tippet!
Kevés dolog lazít el és dob fel annyira, mint a tánc. Ki a lazább műfajokat, ki a hagyománytisztelő néptáncot, a táncházakat preferálja. Részemről a latinos, forró ritmusok a nyerők, ezen belül is jelenleg: a salsa! Így a sorozat első részében ezt a táncstílust mutatom be röviden Nektek.

“A salsa, az valami büszke, vad és érzéki. Olyan, mint a szerelem túl sok szenvedéllyel...”
(Izzy Sanabria)

Származási helye: Kuba, Karib-térség
A „salsa” szó jelentése: „íz, szósz, fűszer”
A salsa egy általános szó különböző táncritmusokra, amely a spanyol nyelvű Karib-térségből származik. A jelenkori nagyvárosok zenei jelensége, hasonlóan a jazzhez, vagy a rockzenéhez. Zene, amely a kezdetektől fogva táncra teremtetett, amelynek fejlődése során szeretet és gyűlölet, szatíra és történelem, forradalom és tekintély olvadt egybe.

Kialakulásának rövid története
Eredetileg a salsa azt a rendkívül összetett, sok-rétű zenei stílust jelentette, melynek kialakulása a XVI. századra nyúlik vissza. Arra az időszakra, mikor megkezdődött az afrikai feketék (szklávék) behurcolása Latin-Amerikába.
A kemény rabszolgaéletben az egyetlen szórakozást a közös éneklés és tánc jelentette, mellyel meg tudták őrizni múltjukat, felidézhették otthonukat, őseik földjét, és keserű sorsukat táncban tudták kifejezni. Hangszereiket hím- és nőneműnek tekintették, s tisztelték testüket, lelküket. Legjellemzőbb és legfontosabb zeneszerszámuk a dob volt, annak az életszemléletnek képviselője, melyet őseik földjén hagytak. A mindennapi kínok közepette a dobszóból merítettek erőt a túléléshez, a megújuláshoz.
Az idők során a kubai zenébe beépült a spanyol vándorok vásári éneke, melyet a szklávék átvettek és átültettek saját gondolkodás- és kifejezésmódjukra. Nagy szerepet játszott a zene alakulásában az 1791-ben St. Domingue szigetén (mai Haiti területe) kitört rabszolgafelkelés is. A forradalom elől menekülő franciákkal együtt a nyugat-európai zene is beszivárgott az országba, mely aztán belopta magát a kubai népzenébe és kreolosodott. Így keletkezett több új ritmus is, pl. a bolero, a contradanza és a guajira.
Az első világháború idején jutott el a városokba a himnuszként tisztelt, gúnyos, tiszteletlen hang-vételű son, mely a sziget feketék alkotta keleti részéből terjedt, s mely a fejlődés egy új impulzu-sává vált az egész kontinens tánczenéjében.
A 30-as évekre annyira megnőtt népszerűsége, hogy minden kubai dalt befolyása alá vont. Így alakult ki a guajirason.
A ‘20-as években az USA-ból a szigetre látogató fekete zenészek hatására a jazz ritmusvilága is keveredett a kubai zenével, ami többek között a mambo és a cha-cha-cha születését eredményezte.
Amit ma salsaként ismerünk, az a konfliktusokkal teli ‘60-as években született. Ebben az idő-szakban rengeteg kubai és puerto ricói emigráns érkezett New Yorkba, ahol a társadalom kitaszított és kizsákmányolt rétegévé váltak, ám igyekeztek megőrizni hagyományaikat, kultúrájukat. Dalaik a közösség sajátos küzdelmeiről, nyomoráról, problémáiról szóltak. A Beatles-mánia elhatalmasodásával és a popzene fellendülésével a karib zene egy időre háttérbe szorult, ám a ‘60-as évek végére új hangzások és ötletek fejlődtek ki, melyet a latinók és más bevándorlók is átvettek, s ötvözték a kubai és fekete zenével, a rockzenével, valamint a karibi és afrikai folklórral. További újítás volt, hogy olyan hangszereket is felvettek, melyek eltértek a karibi hagyományoktól, így a zene elvesztette eredeti tisztaságát, viszont egy durva, lázadó, lüktető hangzást kapott.
A ma ismert salsa tehát több évszázados zenei és kulturális lerakódás eredménye, melynek rohamosan hódít teret a világban

Salsázz!
…Ez tehát a salsa röviden összefoglalva. De hogy mennyire semmitmondóak önmagukban a történeti adalékok és a száraz tények, azonnal megtapasztalod, ha rászánod magad, és ténylegesen ellátogatsz, akár egyedül, akár a kedveseddel, vagy épp a haverjaiddal/barátnőiddel egy táncórára. Forró, pörgős zene, mosolygós, segítőkész, profi tánctanárok, és egy színes társaság: tíz-húsz-harminc fő, mind kezdők, mint Te, de éppoly lelkesek, és a kezdeti bátortalanság hamar ismerkedéssé „fajul”. Néhány óra, és kialakul az a frenetikus hangulat, hogy már szinte fegyelmezni kell a társaságot, különben végigbohóckodnátok az egészet, hol a saját mozdulataitokon, hol a tanárok beszólásain nevetve.

Az pedig egyenesen leírhatatlan érzés, ahogy az együtt csetlés-botlásból néhány alkalom alatt rendezett mozgás, valódi tánc alakul ki. Mind párban, mind körben, azaz ruedában is folyik a gyakorlás: utóbbi nagyon hasznos, hiszen így lehet megtanulni nem csak a partnerünkhöz igazodva, hanem tetszőleges stílusú partnerrel táncolni, miközben nem mellékesen, még jobban összehaverkodtok a többiekkel. És páros táncban, ahogy a másik szemébe nézel, és egyszerre, harmóniában pörögtök-forogtok, a lányok egyre kecsesebbek, a srácokból pedig lassan előbújik a macsó férfi…azt muszáj kipróbálnod! Ha a párkapcsolatod némi felfrissítésre szorul, erre kiváló módszer lehet a tánc- egészen új dimenziókat ismerhettek meg együtt, ideális közös program. De mint már említettem, haverokkal is jó poén eljárni táncolni, hiszen nincs is jobb, mint jó társaságban, jó zenére táncolni heti pár órát! Nos, meggyőztelek?

Végezetül egy mondat - elvonatkoztatva a salsától, a tánc bármelyik formáját, stílusát választod, a lényeg, hogy testhezálló legyen: a Te stílusod. Amint ezt megtaláltad, indulhat a buli, és a kilókon kívül a mindennapi feszültségtől is megszabadulsz.







További infók és érdekességek:

http://salsa.lap.hu

5 comments:

  1. An sich ne gute Sache, ich frag mich nur, ob das auch dauerhaft brauchbar bleibt.

    ReplyDelete
  2. Irgend ne Ahnung wie sehr das verallgemeinerbar ist?

    ReplyDelete
  3. Super Artikel, jetzt muss ich nur noch jemanden finden der Ahnung davon hat und mir das ganze nochmal im Detail erklären kann.

    ReplyDelete
  4. Ich denke das ist eh nur ne Modeerscheinung.

    ReplyDelete
  5. интеретсно написано

    ReplyDelete