Rukkolás spagetti

Íme egy újabb könnyen és gyorsan elkészíthető olasz tésztatétel, ezúttal rukkolával, amit így tavasszal nem nehéz beszerezni valamelyik piacon vagy hipermarketben. Hús sincs benne, így vegetáriánusok is ehetik, ennek ellenére az ízei kellően intenzívek a húsimádók ízlésének is.



Hozzávalók: 



  • 500 g spagettitészta

  • 1 doboz (125 g) rukkola

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2-3 szardellafilé

  • fél citrom

  • extra szűz olívaolaj

  • chilipor (ízlés szerint)


Előkészületek:



Mosd és szárítsd meg a rukkolát. A fokhagymát vágd vékony szeletekre, a citromot is mosd meg alaposan és reszeld le héját – csak a sárga részt, az alatta lévő fehér keserű! Tedd fel forrni a tészta főzővizét.



Elkészítés:




Egy nagyobb serpenyőbe önts 4-5 evőkanálnyi olívaolajat, dobd bele a fokhagymaszeleteket, a szardellákat és chilit, és közepes lángon kezd párolni.
Amikor az olaj felmelegedett, a fokhagyma pirulni kezd és a szardella felolvadt, tedd bele a rukkolát és keverd el. Nem kell megijedni, ha soknak tűnik a serpenyőben, mert hamar fonnyadni kezd. Szórd rá a reszelt citromhéjat és facsard rá a levét is. Ha a rukkola teljesen összeesett és szinte krémes állaga lesz, húzd félre. Sózni, borsozni nem kell, mert a szardellától kellően sós lesz, a leveleknek pedig úgyis van egy borsos alapíze.

Közben ha minden igaz, felforrt a főzővíz, elkezdheted főzni a tésztát. („Al dente” - azaz fogkeményre – nézd meg a csomagoláson, meddig kell főzni!)
Amikor a tészta majdnem kész, tedd vissza a rukkolás serpenyőt az alacsony fokozatra állított tűzhelyre, löttyints rá két-három kanál, keverd el és dobd rá a leszűrt tésztát. Dolgozd össze, hogy egyenletesen eloszlódjon a rajta a rukkolaszósz, és eheted is.


Jó étvágyat!



DD

No comments:

Post a Comment