Rádió

Depeche Mode, Norah Jones, Tori Amos, Coldplay, Apocalyptica, Szilárd, Air, U2, Frank Sinatra.
Magyarnak lenni jó dolog. Különösen az, amikor megtudja az ember, hogy már megint olyasmit csináltunk, mint még sehol senki soha eddig. Ráadásul államilag: mind a tévé, mind a rádió adása elérhető visszamenőleg ingyenesen, internetről a NAVÁn, illetve a Magyar Rádió Hangtárán keresztül. Igaz, előbbit csak az ún. NAVA-pontokról érhetjük el, de jó hír: a BME könyvtára is egy ilyen pont.
Klaxons, Regina Spektor, Crowded House, Mitsoura, 30Y, Bëlga, Kaukázus, Kosheen, Mantra Porno, Tom Jones, Zuboly, Deep Blue Something.
De most beszéljünk a Magyar Rádióról, ugyanis itt is épp elég kellemes meglepetés vár ránk. A tavalyi átszervezések nyomán ugyanis csupa új zene került a Petőfibe és most egész nap azt sugározzák. Olyanokat, amiket eddig a közönség internetes fájlmegosztókon vagy kisebb rádiócsatornákon keresztül ismerhetett meg.
R.E.M., Beat Dis, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Copycon, Heaven Street Seven, Manu Chao, Anima Sound System, Tankcsapda, Moby, Morcheeba, Orson.
A nagy változásnak persze nem mindenki örült. Néhány műsor megszűnt, ezek rajongói (és készítői) felháborodott véleményekkel árasztották el a szerkesztőséget. Az ORTT egy röpke pillanatra még azt is elhatározta, hogy megállapítja: a zene sugárzása nem nevezhető „közszolgálat”-nak - ez a hullám azonban azonban szerencsésen elült az elsöprő közönségreakciónak köszönhetően. Ugyanis a Petőfi hallgatottsága az átalakulás óta szignifikánsan emelkedett.
Parov Stelar, Ash, Balkan Fanatik, Péterfy Bori, Barabás Lőrinc Eklektric, Irie Maffia, Mark Ronson, Che Sudaka, Amy Winehouse, Neneh Cherry, Youssou N’Dour.
Ami nem is csoda, hiszen valóban jobbnál jobb zenék váltják egymást az új Petőfin. Egy új zenei csatorna önmagában persze még nem lett volna elég indok arra, hogy tollat ragadjak, ugyanis magam szeretem megválogatni amit hallgatok, saját ízlésem és hangulatom szerint. A rádió arra jó, hogy megismerjem az új zenéket, de nem lehet emiatt egész nap rádiót hallgatni. Mi akkor a megoldás?
Hiperkarma, Quimby, Vad Fruttik, The Moog, Nyers, Belmondo, Membran, Zagar, Yonderboi, Baba Yaga, Kispál és a Borz, Fatboy Slim, Hard-Fi, Radiohead, Colorstar, Korai Öröm. Hogy mi a közös a fenti előadókban?
Az, hogy mindegyikük legnépszerűbb számait meghallgathatjátok ingyenesen a Hangtáron kereszül, ezen az oldalon:
radio.admc.hu
Ugyanis a Petőfi Rádió honlapján az éppen játszott szám adatait kiírják. Ezeket szondázza és rendszerezi saját készítésű adatbázisom, melyből napról napra hallgathatom meg a legújabb zenéket. Tegyétek ezt Ti is!

ádám

http://radio.admc.hu/ 

No comments:

Post a Comment