Garbó - avagy ruhatörténelem

Forrás: http://tinyurl.com/hyw9huy
„ A divat azok utánzása, akik különbözni akarnak azoktól, akik semmiben sem különböznek egymástól.”(Karl Lagerfeld)


A fenti kis szösszenet Karl Lagerfeldtől, a Chanel divatház híres német tervezőjétől származik. Jól tudjuk, hogy nem a ruha teszi az embert, de az öltözködés és a divat központi helyet foglal el életünkben, még akkor is, ha ezt akarva-akaratlanul tagadjuk.

Tévedés ne essék, nem öltözködési tippeket szeretnék adni, ez ugyanis nem az én asztalom. Csupán eszembe jutott, amikor egyszer azon törtem a fejem, hogy miről is írhatnék a kedves olvasóknak, hogy használunk bizonyos ruhadarabokat, illetjük őket valamilyen magyar nyelv számára „idegen” szóval, de vajon tudjuk-e, honnan kapták a nevüket, illetve milyen múltra tekintenek vissza.

Valahányszor a szemem elé került a felirat: „No smoking!”, feltettem magamnak a kérdést, hogy vajon ennek a mondatnak van- e köze a szmoking nevű férfiruhához?

Nos, a következőt sikerült kiderítenem. A szmoking egy esti társasági ruha, természetesen férfiak hordják. Színe általában sötét, de nyáron fehéret szokás viselni. A gombolása lehet egy-vagy kétsoros, illetve nadrág is tartozik hozzá. A „smoking” dohányzóöltözetet, dohányzást jelent és angol eredetű, az angolok, azonban a szmokingot nem szmokingnak, hanem dinnerjacketnek, vagyis vacsoraöltözetnek nevezik. A szmokingot inkább német nyelvterületen használják, illetve mi magyarok. Az öltözék a XIX. század utolsó évtizedeiben jelent meg Angliában, és Lord Sutherland nevéhez kapcsolódik.

Egyszer valahol (ez már-már a határozatlansági elv határait súrolja) hallottam egy „ökölszabályt” a divatról: Ami a férfidivatban London, az a női divatban Párizs. Távolodjunk most egy kicsit el a divat eme két fellegvárától, és látogassunk el déli szomszédaink közül Horvátországba. A divatban járatosabb emberek kitalálhatják, hogy a nyakkendőről lesz szó, a melynek megkötése számos esetben problémát jelenthet.

A nyakkendő először a római katonák ruhatárában jelent meg, persze nem azért hordták, hogy csinosak és elegánsak legyenek, hanem, hogy így védjék meg nyakukat a hideg ellen. Később XIV. Lajos (1643-1715) katonái is hordtak nyakkendőt, főleg a horvát regiment, és a neve is ide vezethető vissza. A franciák a „croate” szót, ami horvátot jelent helytelenül „kravat”-nak ejtették. A német nyelv is valószínűleg ezt a helytelen kiejtést vette át a „Krawatte” szóval. Közben az ún. zsabót is viselték. Ez a kiegészítő elsősorban csipkéből készült és elöl az nyakán lévő hasítékot, illetve a ingen lévő gombsort fedte. A francia forradalom idején a fehér kendő volt a divatos egy férfi számára, de a forradalmárok tiltakozásul feketét kötöttek nyakukra. A XIX.században egyre bonyolódott a nyakkendő megkötése. A divat ugyanis megkövetelte, hogy miként az ókori római férfi ruhájának redőzete tükrözte annak egyéniségét és pozícióját, ugyanígy a nyakkendőnek tükröznie kell „a férfit magát”, hiszen, gondoljunk csak bele: a nyakkendő maradt a férfiak öltözködésének szinte utolsó „dísze”. A nyakkendő kötésének így szinte önálló „sportággá” fejlődött. Lord Byron (1788-1824), a híres költő például önálló kötési technikát dolgozott ki, amelyet „a la Byron”-nak neveztek el. Ennek a nyakkendőnek a jellegzetessége az áll alá kerülő, kb. négyhüvelykes (1 hüvelyk=2,54 cm) csokor.

Bár a télből már kifelé igyekszünk, hidegebb és szelesebb reggeleken még mindig jól jöhet a garbó. A filmvilágban járatos és kevésbé járatos emberek is hallhatták már „isteni” Greta Garbo nevét. A svéd színésznő 1905. szeptember 18-án látta meg a napvilágot Stockholmban Greta Lovisa Gustaffson néven. A „Garbo” nevet csak később vette fel, s ezt átragasztotta az általa szívesen hordott magas nyakú pulóverre is, amely kiemelte szép arcát. A húszas évek női ideáljának ő volt a megtestesítője, ezért és persze tehetsége miatt is, kapta az „isteni” jelzőt. Első komoly filmszerepét a Gösta Berling Saga-ban (1924) játszotta, amely a svéd írónő, Selma Lagerlöf regényének filmadaptációja. Sokak véleménye szerint legnagyobb és legismertebb alakítása az 1933-ban bemutatott Krisztina királynő volt, amelyben partnere John Gilbert volt. Az „Észak Minervájának” nevezett, jéghideg és gyakran férfiruhát viselő svéd királynő és a spanyol udvar egyik követének szerelembeesése, a racionális politikai döntések és az érzelemek párharca volt a film központi témája. Titokzatos északi szépség volt ő a Metro-Goldwyn-Mayer-nél, és ezt filmjeiben is nagyszerűen kamatoztatta. Első hangosfilmje az Anna Christie (1930) volt, ahol a közönség hallhatta varázslatos alt hangját.

És hogy a kötött cuccoknál maradjunk… Itt van például a kardigán. Ha esetleg valaki nem tudná, ez a ruhadarab eredetileg férfiaknak készült, sőt hogy pontosabb legyek, elsőként egy férfi, James Thomas Brudenell Earl of Cardigan, aki a krími (1853-1856) háborúban brit parancsnok volt, viselte először. Ez a ruhadarab ellentétben a pulóverrel, elöl nyitott, vagy zipzárral, vagy gombsorral. Bár mindkét nem számára készül kardigán, ma már elsősorban nők viselik.

A ruhadarabok története rendkívül érdekes és meglepő. A felsorolást lehetne folytatni, kezdve mandzsettával, a még nem aktuális bikinin át, egészen a még ma is rendkívül népszerű és sokak által viselt farmerig. Mindig újabb és újabb irányzatok jelennek meg az öltözködésben, de a divat igazából körforgás: gyakran régen elfelejtett darabokat hoznak vissza, esetleg merész újításokkal. Befejezésül Winston Churchill szavait szeretném mindenki figyelmébe ajánlani, ami véleményem szerint lehet egyfajta bátorítás is arra az esetre, amikor a tükörből nem az köszön vissza, amit várunk, de azt hozzá kell tennem, hogy az angol humort nem kedvelők kicsit „száraznak” találhatják. A fent említett úriember ugyanis a következőt állítja: „ Amit nem adott meg az Isten, azt megadhatja a szabó.”

Aki további érdekességekre vágyik, haszonnal forgathatja az alábbi könyvet: L. Kybalová-O. Herbenová-M.Lamarová: Képes divattörténet az ókortól napjainkig, Corvina Kiadó, Budapest, 1974



eszter

3 comments:

  1. отлично сделано, интеретсно читать 98)

    ReplyDelete
  2. Szüksége van pénzügyre?
    Pénzügyet keres?
    Pénzt keres üzleti vállalkozásának bővítéséhez?
    Segítünk magánszemélyeknek és cégeknek üzleti hitelfelvételben
    bármilyen összegű üzleti vállalkozás kibővítése és új vállalkozás létrehozása. Kapjon kölcsönt megfizethető 3% -os kamatlábbal. Szüksége van-e erre a készpénzre / kölcsönt üzleti vállalkozásra és a számlák elszámolására? Ezután küldjön egy e-mailt, további információkért vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben: inforamzanloan@gmail.com

    ReplyDelete