Ki, ha mi nem? - Egyetemisták a környezetért

Évi 10millió papírlapnál több a vegyes hulladékba keveredve, a koli csőrendszerén lerakódott olajat lakmározó csótányok, elromlott vécétartályon csobogó ivóvíz. Van ezek között olyan, ami téged is zavar? Nagy intézmény ez az egyetem, jelentős környezetterheléssel és sok okos emberrel, akik ezt pozitív irányba befolyásolhatják. A végén pedig mindenki jól jár, bizonyos változtatások még gazdasági hasznot is hoznak, de ezen túllépve elmondhatjuk, hogy a társadalom maga lesz a nyertes


Volt a BME-n egy nagy múltú Egyetemi Zöld Kör (EZK), amit 2005 őszén alapult újra Antal Miklós vezetésével. A mottóként is olvasható alapgondolatunk, hogy a felsőoktatás-értelmiség-felelősségvállalás-környezetvédelem fogalmak szorosan összetartoznak.



Ennyit gondolatébreszés gyanánt, most nézzük mi is konkrétan az EZK. Nagyjából 15-20 műegyetemista, akik hetente összegyűlnek, és mindenki erejéhez mérten ügyködik a BME-vel kapcsolatos környezetvédelmi célokon. Íme egy kivonat a mostani félévre kitűzött céljainkból:




  • Az egyetem papírfelhasználásának átalakítása (zöld közbeszerzés, takarékosság, újrahasznosítás)

  • Kollégiumi szelektív gyűjtőrendszerek és használatuk fejlesztése

  • Környezetvédelmi akciónapok (környezettudatosság és a taglétszám növelése pl. filmvetítések)

  • Együttműködés más egyetemi zöld szervezetekkel (GATE, ELTE, önálló körök a Bercsényi és a Baross kollégiumokban)

  • Locsolásra fordított ivóvíz kiváltása más vízforrással

  • Fényforrások szelektív gyűjtése

  • A műanyag szelektív gyűjtésének elindítása


Van ezeken kívül sok kisebb futó ügy, és több nagy is, amik arra várnak, hogy legyen lelkes EZK tag aki kézbe veszik őket. A célok alakulhatnak, új emberek új ötleteket hoznak, a régiek pedig előbb-utóbb átkerülnek az elért eredmények listájára.


Lássunk hát hármat erről a listáról, ahol az eddigi munka gyümölcsei sorakoznak:


§ Az egyetemen hat ponton kihelyezett nagy kék kukákból tonnaszámra szállítják el a szelektíven gyűjtött papírt. (Tegyük hozzá, ez után nem kell szemétszállítási díjat fizetni.)


§ Az öt belső kollégiumban kiépült a gyűjtőrendszer a műanyagra, papírra, alumíniumra és sütőolajra. (Ez utóbbi az, ami a lefolyóba öntve a vízszennyezés mellett még mindenféle rovarokat is odavonz).


§ Harmadikként mindenképp a honlapot érdemes kiemelni, ott aztán van bőven csemege az eddig felmerült és kimaradt témákkal kapcsolatosan. Az elemgyűjtők helyétől kezdve az EZK tagok fényképes bemutatkozásán át az aktuális eseményekig minden. És még annál is több. WWW.KORNYEZETVEDELM.BME.HU


Tegyük fel, hogy korábban - mintegy Zöld Kör ízelítőként - olvastál egy e-mailt tőlünk valamelyik egyetemi levelezőlistán. Aztán megtudtál még néhány dolgot ebből a cikkből, aminek örömre a fenti honlapot is meglátogattad. Ha foglalkoztatnak a látott/olvasott témák, jöhet a következő lépés: Lépj velünk kapcsolatba az egyetemizoldkor@gmail.com címen, vagy akár személyesen hétfőnként 17:30-kor kezdődő gyűlésünkön, a Martos 201-ben. Természetesen már azzal is a közös célokat szolgálod, ha legközelebb a papírkukában landol a fölöslegessé vált tételsorod.



Ki figyel oda a környezetvédelmi problémákra, ha te nem? A jövő hálás lesz érte!



Portik-Bakai Zsuzsa, Egyetemi Zöld Kör tag

No comments:

Post a Comment