Hol fogok dolgozni!?

Az egyetemi nyíltnapon mindenki hallhatta, hogy fizikusként és matematikusként szinte bárhol dolgozhat. Talán az évek során hall az ember egy-két cégről, kutatóintézetről, mint potenciális TTK-sokat foglalkoztató munkahely. A Wigner Jenő Szakkollégium által szervezett Cégvilág egy hatalmas űrt tölt be, a rendezvény során a hallgatók közelebbről megismerhetnek konkrét cégeket, ahol el tudnak helyezkedni a diploma megszerzése után, jobb esetben akár már előtte is. Ezt a törekvést szerettük volna mi is támogatni. Ebben a cikkben olyan cégekről, intézetekről lesz szó, ahol végzett TTK-sok dolgoznak. Szeretnénk megköszönni Vida Marinak a segítséget a végzett hallgatókkal való kapcsolatfelvételben.



Munkahelyek fizikusoknak
Kezdjük egy kis statisztikával. 76 végzett fizikust sikerült elérnünk, akik beszámoltak arról, hogy eddigi pályafutásuk során hol dolgoztak. A megkérdezettek 77%-a Magyarországon helyezkedett el, tehát az emberek kevesebb, mint negyede gondolta úgy, hogy külföldön több szerencsével jár. Az 1. ábra diagramjáról leolvashatjuk, hogy a végzettek közel fele valamilyen kutatói szférában dolgozik, ide tartoznak a doktoranduszok is. Az ipar cikkelybe kerültek azok, akik valamilyen alkalmazott fizikával foglalkoznak. Ezen kívül a pénzügyi és az informatikai szektorokban vannak még jelentősebb számban fizikusok.
1. ábra. Fizikusok elhelyezkedésének eloszlása
De térjünk is rá a konkrétumokra. A következő felsorolásban találjátok azokat az intézeteket, ahol biztosan dolgoznak jelenleg is fizikusok.

Alkalmazott fizika Semilab Paksi Atomerőmű Zrt. Robert Bosch Kft. GE Lighting Greenergy Hungary Holding Országos Atomenergia Hivatal Országos Meteorológiai Szolgálat Knorr-Bremse ANTE Kft MVM Paks II. Zrt. Medicontur Informatika Ericsson LogMeIn ARH Google Tigra Informatika Külföld TU Delft EPFL - Lausanne University Pierre and Marie Curie Uppsala University California Institute of Technology Paul Scherrer Institut University of California Imperial Brands Jane Street Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Kutatás itthon BME ELTE MTA EK Wigner FK MTA Atomki VEIKI NUBIKI MTA TTK Agyi Képalkotó Központ Orvosi fizika Mediso Országos Onkológiai Intézet GE Healthcare Pénzügy Morgan Stanley Egyéb Brit Igazságügyi Minisztérium







A végzett hallgatók információi és interneten való kutatómunka alapján rövid „munkaköri leírásokat” olvashattok a következőkben.
A Mediso orvosi képalkotó berendezéseket gyárt, ahol foglalkozhatsz PET/CT fejlesztéssel, Monte Carlo részecsketranszport-szimulációval, nukleáris méréstechnikával, 3D képrekonstrukcióval és képfeldolgozással.
A Semilab félvezető-ipari fejlesztésekkel foglalkozik, ami többek között fotomodulált reflexió (PMR) méréstechnikai készüléket fejleszt. A fejlesztés mellett a gyártásba is van beleszólásuk a fizikusoknak, sokat dolgoznak együtt hardver- és szoftverfejlesztőkkel, illetve gépészmérnökökkel. Az elkészült eszközöket általában külföldön üzemelik be, így sokat utazhat, aki arra vágyik. Emellett a cég támogatja a munka mellett a doktori fokozatszerzést is.
A Robert Bosch Kft-nél az egyik legérdekesebb dolog, amivel foglalkozhat egy fizikus, az autó-ipari szenzorok fejlesztése (gondoljatok csak az önvezető autókra). Emellett lehetőség van még autóműszerfalak és head-up display-ek optikai tervezésére is.
A Knorr-Bremse vasúti járművek működéséhez fejleszt szoftvereket. Az ARH képfeldolgozással foglalkozik, egyik ilyen területük a biztonsági öv keresése.
A VEIKI - Villamosenergia Ipari Kutató Intézet, ahol többek között atomerőművi súlyos balesetek szimulációjával foglalkozhatsz. Hasonló dolgokon dolgozhatsz a NUBIKI - Nukleáris Biztonsági Kutató Intézetben is.
Az MTA Wigner FK Elméleti Szilárdtestfizikai Osztályán olyan pezsgő témákon kutathatsz, mint például a két- és többtest kvantumrendszerek korrelációi. Itt a természetben a fizikai rendszerek kis méretskálán "kvantumosnak", nagy méretskálán "klasszikusnak" nevezett viselkedésével találkozunk. A kvantumos viselkedés egyik legfontosabb, mondhatni, karakterisztikus megnyilvánulása egy nagyon érdekesen viselkedő korreláció-típus, az összefonódás. Erre a klasszikus valószínűségi modellekkel leírt klasszikus rendszerek nem képesek, ugyanakkor kvantumrendszerek esetében az összefonódás egyszerű következménye a Hilbert-tér formalizmusnak. Az összefonódás, illetve tágabb értelemben a kvantumos korrelációk vizsgálata, a gyakorlati alkalmazásokon túl, egy nagyon fontos nézőpont a klasszikus és kvantum fizika közti különbségek megismeréséhez.
Az Országos Onkológiai Intézetben orvos-fizikusként van lehetőség dolgozni. A sugárterápia nagyon fontos lépését, a besugárzástervezést fizikusok végzik.
Meglepő lehet, de az Országos Meteorológiai Szolgálatnál nem csak „jósok” dolgoznak, olyan komoly témákkal foglalkozhatsz itt, mint felhőfizikai kutatások és műholdmeteorológia.
A Chalmers University of Technology, egy svéd egyetem, ahol kiemelkedő eredmények születnek nukleáris témájú kutatásokban. A neutron-monitorozási módszerek vizsgálata és alkalmazása, szimulációs programok fejlesztése, mérések végzése és kiértékelése, valamint sztochasztikus folyamatok elméleti vizsgálata csak egy töredéke annak, amivel ott dolgozhatsz.
A budapesti Ericsson is foglalkoztat fizikusokat és matematikusok egyaránt. Adatbázis szerverek elemzésén át, Smart Services Router fejlesztésen keresztül akár project managementtel is foglalkozhatsz. Némi önképzésre szükséged lesz persze, ha IT területen szeretnél elhelyezkedni természettudományos diplomával. Mivel jelenleg informatikai állások tömkelegével találkozhatsz, ha álláskereső oldalakra tévedsz, ezért nem sorolunk fel minden olyan céget, ahol fizikusokat is keresnek (a legtöbb helyre jó eséllyel pályázhatsz, ha tudsz programozni).
Akit az energetika érdekel, és kutatói pályán szeretne elhelyezkedni, érdemes szemügyre vennie, mivel foglalkoznak az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjában. A következő témák terén nemzetközi színvonalú tudományos kutatások folynak: a meghosszabbított üzemidejű paksi blokkok és az új magyarországi atomerőmű blokkok biztonsága; az üzemanyagciklus zárása; az új atomerőmű generáció kifejlesztése; az ionizáló sugárzások (neutron-, gamma- és elektronsugárzás) és az anyag kölcsönhatása; az izotóp- és nukleáris kémia; a nukleáris analitika és radiográfia; a sugárkémia, a sugárvédelem és nukleáris biztonság; a felületi kémia, a heterogén katalízis és az ún. „megújuló” energiaforrások.
Akiket inkább a műszaki fizikai és anyagtudományi vonatkozású témák hoznak lázba, azok az MTA MFA intézetében kereshetnek maguknak kutatási témát, ahol a következő feladatok között válogathatnak: komplex funkcionális anyagok és nanométeres méretű szerkezetek interdiszciplináris kutatása, fizikai, kémiai és biológiai elvek feltárása és alkalmazása integrált mikro- és nanorendszerekben valamint vizsgálati módszerek fejlesztésében.
Az ANTE Kft-nél szükség lesz a MATLAB tudásodra. Mérési adatok kiértékelésében, kalibrációs eljárások kidolgozásában vehetsz részt, valamint mérési módszereket fejleszthetsz.
Nem ördögtől való gondolat az sem, ha valaki úgy dönt, hogy a pénzügyi szférában kamatoztatja a fizika szakon megszerzett tudását. Valamilyen szintű továbbtanulásra, esetleg gyorstalpalóra itt szükséged lesz, de a természettudományos gondolkodásmód és a kiváló problémamegoldó készség a ritka és nehezen megszerezhető képességek között vannak, amit a TTK-n jó eséllyel megkaphatsz. Tőzsdei kereskedéssel (Jane Street), pénzügyi elemzéssel (Imperial Brands) valamint kockázati és kvantitatív modellek fejlesztésével (Morgan Stanley) is megismerkedhetsz közelebbről.
Mediconturnál optikai tervező mérnökként foglalkozhatsz intraokuláris lencsék tervezésével, tervező- és mérés-kiértékelő programok készítésével, fejlesztésével.
Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Plazmafizikai osztályán magfúziós alapkutatással és mérőrendszerek fejlesztésével foglalkoznak. Az elkészült eszközöket működő nagyberendezéseken használják, nemzetközi projektek keretében.
A Paksi Atomerőmű Zrt. és az MVM Paks II. Zrt reaktorfizikus munkakörben szívesen foglalkoztat nukleáris technika szakirányon végzett fizikus hallgatókat. Paks I a jelenleg üzemelő blokkok aktuális feladatait látja el, míg Paks II a kapacitásfenntartáshoz szükséges új blokkok megépítéshez nélkülözhetetlen előkészületekben vesz részt, ahol fizikusok például a nukleáris üzemanyaggal kapcsolatos szakértői munkát végeznek.
A GE Lighting LED-es lámpatesttervezés, halogénlámpa tervezés és kisülőlámpafejlesztés területeken foglalkoztat fejlesztőmérnök pozícióban fizikusokat. A GE Healthcare-nél szoftverfejlesztőként vehetsz részt például felhő alapú egészségügyi szoftverek fejlesztésében.
Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) nyári és hosszabb távú fizetett gyakornoki pozíciókat hirdet évről évre. Az ügynökség Bécsben található, tehát nem kell túl messzire költözni kis hazánktól. Orvosfizikusként például sugárterápiás kísérletekbe és fejlesztésekbe kapcsolódhatsz be. További részleteket az IAEA intern kulcsszavakkal való kereséssel könnyedén találsz.
Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Sugárbiztonsági Laboratóriumában többek között nukleáris törvényszéki analitikai méréseket végeznek leginkább hordozható HPGe gamma-detektorokkal, mellyel a hatóságokat (mint pl. Országos Atomenergia Hivatal, Rendőrség) támogatják analitikai háttérrel. A nukleáris anyagok biztonságával kapcsolatos elemzésekben nemzetközi szinten is elismertek.
Az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjában MRI képrekonstrukciós módszereket fejlesztenek, kognitív kutatások támogatásának céljából. Kiemelten foglalkoznak mérési eljárások fejlesztésével és alkalmazásával, valamint MRI gépek technikai támogatásával.


Munkahelyek matematikusoknak
34 nagyon kedves volt matematika szakos hallgató válaszolt arra a megkeresésünkre, hogy mivel foglalkozik most. Közülük mindössze nyolcan dolgoznak külföldön. Ilyen kis számú mintából statisztikát készíteni erősen megkérdőjelezhető döntés, de az biztos, hogy ezen adatok alapján a végzett matematikusok közel negyede Magyarországon kívül talált munkát. A következőkben kategorizáltuk a munkahelyeket, melynek eredményét a 2. ábra mutatja. A pénzügyi és banki szektorban dolgozik a matematikusok közel fele. Továbbá a megkérdezettek közel negyede informatikai területen talált munkát. Míg a fizikusoknál a végzettek közel fele kutatói állásban helyezkedik el, addig a matematikusok körében ez jóval kevésbe népszerű, mindössze 16%-uk választja ezt.
2. ábra. Matematikusok elhelyezkedésének eloszlása
Az egyes kategóriák mögött konkrét cégek sorakoznak, a következőkben róluk lesz szó bővebben.


Pénzügy Morgan Stanley Bank of America Merrill Lynch Nottingham Building Society Royal Bank of Scotland BNP Paribas Cardif Allianz Hungária Aon Hewitt Deloitte Generali Biztosító Goldman Sachs Wealth-X Informatika Optasoft Lufthansa Gravity R&D IQSYS Secret Sauce Partners Inc National Instruments IT Services Hungary Prezi Új Calculus Bt. Szerencsejáték Zrt Continental AG Bank K&H Bank Magyar Nemzeti Bank ERSTE Bank OTP Bank MKB Raiffeisen Bank Budapest Bank CIB Bank Európai Központi Bank Kutatás BME Analízis Tanszék MTA kutatócsoport BME Sztochasztika Tanszék Technical University Eindhoven University of Southampton MTA SZTAKI MTA Nyelvtudományi Intézet Egyéb Országos Bírósági Hivatal Mathador Kft Clarity Consulting Kft Arbonaut Ricoh Deutschland Gmbh ThyssenKrupp Presta










A fizikus szekciókban írtakhoz hasonlóan rövid „munkaköri leírások” következnek.
Az aktuárius matematikai (valószínűségszámítási, statisztikai) és közgazdasági (pénzügyi, befektetési, számviteli) ismeretek felhasználásával, a gyakorlatban felhasználható, számszerűsített válaszokat ad a kockázatok pénzügyi hatásainak kezelésére. [Wikipedia] A következő cégeknél aktuáriusként dolgozhatsz: BNP Paribas Cardif, Generali Biztosító, Aon Hewitt, Deloitte.
Van, aki nem riad vissza műszaki területen való elhelyezkedéstől sem. A ThyssenKrupp Presta-nál elektromos szervokormány rásegítő rendszer fejlesztésével foglalkozik matematikus.
Az MTA SZTAKI-nál és az MTA Nyelvtudományi Intézetnél többek között nyelvtechnológiával (natural language processing) és gépi tanulással foglalkozhatsz. Érdekes problémakörök a szójelentés gráfos formalizálása, a (nyelvészeti) szemantika, a neuronhálók és a formális nyelvek.
A legtöbb bank alkalmaz matematikusokat. A különböző feladatkörök betöltéséhez programozás és statisztika tudásra szinte minden esetben szükséged lesz. Kockázatelemzés, pénzügyi modellezés, modellvalidáció, tőkeszámítás, működési kockázatok modellezése, hitelkockázati modellezés, integrált kockázatkezelés és egyszerű adatelemzések lehetnek az elvégzendő feladatok.
Az Allianz Hungária matematikusai tranzakciókat elemeznek, melynek során például csalásellenes rendszert fejlesztenek, valamint marketing elemzőként különböző riportokat készítenek.
Az adatbányászat a nagy mennyiségű adatokban rejlő információk félautomatikus feltárása különféle algoritmusok alkalmazásával. [Wikipedia] Adatbányászás során adatok elemzése és modellek fejlesztése a feladat, mellyel például a Gravity R&D vagy az Új Calculus Bt-nél ismerkedhetsz meg részletesebben.
A Morgan Stanley fizikusok mellett matematikusokat is előszeretettel foglalkoztat. Jelenleg igen népszerű hely, rengeteg volt TTK-s dolgozik ott. A legutóbbi téli számunkban olvashattatok egy interjút Molnár-Sáska Gáborral, aki a cég modellezői részlegén dolgozik, ahol kockázatelemzéssel foglalkoznak. Ezen kívül még az informatikai részlegen fordulnak elő matematikusok.
Rövid külföldi kitekintő: a londoni Goldman Sachs-nál globális kockázati modellekkel, vagy éppen Liability-driven investment stratégiákkal foglalkozhatsz. Az utóbbi során az ügyfelek jövőbeni kötelezettségeinek (pl. nyugdíj kifizetés) megfelelve kell kezelni a portfoliókat. A munka nagy része programozásból és modellezésből áll.
A Mathador Kft. egy tanácsadó cég, amely matematikai módszerek üzleti életben való alkalmazására fókuszál. A felmerülő feladatok közé tartoznak elemzési adatok összeállítása, statisztikai elemzés, adattárház és felületeinek tervezése, adattisztítás automatizálása, matematikai modellek auditálása és riportálási rendszerek tervezése.
Az Európai Központi Bank (EKB) annak a 19 uniós tagországnak a központi bankja, amelyek átvették az eurót. Az itt előforduló matematikusok például valuta árfolyamok és fizetési mérleg adatok gyűjtésével és statisztikák készítésével foglalkozhatnak.


Munkahelyek kognitívosoknak
A TTK legfiatalabb szakán ezidáig igen kevesen végeztek, és sajnos még kevesebben válaszoltak a megkeresésünkre. A két válaszadó egyike szövegbányászattal és műszaki szövegírással foglalkozott eddig. Másikuk idegtudományi kutatólaborban (PPKE), gyógypedagógusként (Lebenshilfe) és gyermekvédelmi projekt managerként (MDAC) is dolgozott már.
A szekció rövidsége miatt a jövőben a Pikkász tervezi a kognitívosokkal való újabb kapcsolatfelvételt.
Általánosságban
Nézzetek utána, hogy a felsorolt cégek közül melyek azok, amik a ti érdeklődési körötökbe tartoznak! Mindenképp érdemes magad kipróbálni az egyetemen kívül is, megtapasztalni, hogy mik az elvárások. Több cég kínál lehetőséget gyakornokok számára. Ha a honlapon nincs is kint nyitott pozíció, ajánlatos e-mailen felvenni velük a kapcsolatot, egy jól megírt CV csatolásával.
A külföldi lehetőségek mondhatni végtelenek. Aki külföldre megy, általában pontosan tudja mivel szeretne foglalkozni, és úgy keres intézetet, hogy ott tudjon az általa kívánt speciális témával foglalkozni. Ennek ellenére jó látni, hogy a világ legkülönbözőbb pontjain találkozhatunk BME-n végzett hallgatókkal.
Fontos, hogy tudjátok, sok válaszadó már több helyen is dolgozott ezidáig. Nem szabad abba a hibába esni, hogy ha egy munkahely nem felel meg számotokra, akkor túl sokáig maradtok ott. Mint látjátok, bőven van lehetőség. Egyesek konkurens céghez távoznak (vélhetően a jobb fizetés reményében), mások teljesen új területen próbálnak szerencsét.
Végezetül, a Pikkász szívesen vállalja, hogy segít a volt TTK-sokkal való kapcsolatfelvételben azoknak, akiknek valamelyik felsorolt intézetben való munka felkeltette az érdeklődését.


Sikeres munkahelykeresést kíván:
Batki Bálint


Ez a cikk a PikkÁsz 2017 tavaszi számában jelent meg

2 comments:

  1. Szüksége van pénzügyre?
    Pénzügyet keres?
    Pénzt keres üzleti vállalkozásának bővítéséhez?
    Segítünk magánszemélyeknek és cégeknek üzleti hitelfelvételben
    bármilyen összegű üzleti vállalkozás kibővítése és új vállalkozás létrehozása. Kapjon kölcsönt megfizethető 3% -os kamatlábbal. Szüksége van-e erre a készpénzre / kölcsönt üzleti vállalkozásra és a számlák elszámolására? Ezután küldjön egy e-mailt, további információkért vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben: inforamzanloan@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Annyira boldog vagyok ma, mert Isten megtette azért, mert nehéz időkben ment át más hitelnyújtókkal, és semmi sem működik jól, a hitem és a reményem elvesztésére törekedtem, de még mindig erősnek kell lennem és folytatni kell azt, amit keresek. Ma boldog vagyok, mert Isten a legjobb hitelintézethez irányította, és nem bántam semmit, miután kapcsolatba léptem velük, és a szívem teljesült, és megkaptam a megadott összeget, amit kértem (300 000,00 USD), a pénzt befizették számlám után két héttel a társasággal folytatott beszélgetés után, és nem bántottak nekem, és nem okozott fejfájást a kölcsön tőlük való megszerzésekor, a családtagjaim és a barátaim, akiket én nekik irányítottam, szintén megkapta a kölcsönüket, szeretnék a lfdsloans@outlook.com / whatsapp + 1-989-394-3740 telefonszámon. . és gyorsan megszerezze a kölcsönt, ez biztonságos és gyors, hiszen laza remény, hit és mindent megtesz, csak kölcsönszerzés céljából, és semmi sem működik, fogadjon el, ha megpróbálja ezt a Benjamin nevű embert, soha bármit sajnál, és a hitelkérelem jóváhagyásra kerül, és azt közvetlenül a bankszámlájára fizeti be, tehát siess most, és lépjen kapcsolatba a WhatsApp + 1-989-394-3740 telefonszámon. kérjen bármilyen típusú kölcsönt, és azt Önnek nyújtják. a legjobbakat

    ReplyDelete