Mit tehetünk ilyenkor?

Kép forrása: http://www.haon.hu/2015/11/kep2.jpg

Egyik szerkesztőtársam azt javasolta, hogy a címlapunkkal reflektáljunk a párizsi eseményekre. Ebben a vezércikkben is ezt fogom tenni. Az európai közösségnek, s annak részeként nekünk is két feladatunk van. Az egyik nyilvánvaló: véget vetni a terrorista támadásoknak, de a másik kevésbé magától értetődő.
Amellett fogok érvelni, hogy statisztikai és morális alapon is helyes legyűrni a félelmet.
A KSH adatai szerint az elmúlt években évente 700-an haltak meg közúti balesetben csak Magyarországon, az EU-ban pedig 25 000-en. Az európai terrortámadásoknak 144 áldozata volt 2015-ben, míg az EU lakossága csaknem félmilliárd fő. Autóbalesetben 170-szer több esélyünk van meghalni, mint terrortámadásban. A terrortámadások megrendítőek, egyszerre, ugyanazon a helyen sok áldozatot követelnek. Ez azonban nem növeli a statisztikailag megállapítható, individuális veszélyeket például itthon. Gyakorlatilag esélyünk sincsen terrortámadás áldozatává válni. Nincsen okunk félelemből lemondani egy utazást, vagy egy repülést.
Úgy vélem, morálisan is helyes, ha legyőzzük félelmünket. A félelem nagy károkat okoz, indokolatlan bizalmatlanságot, gyűlöletet szül. Az elszabadult gyűlölet áldozatai gyakran éppen az ártatlanok. A félelem rombolja a kohéziót, szabadságukról való önkéntes lemondásra készteti a feleket. Ha éppen ez a terrortámadások célja, akkor a terrorral úgy szállhatunk szembe a legbátrabban, ha nem engedjük magunkat megfélemlíteni. A párizsiakkal úgy vállalhatunk szolidaritást, ha ellenállunk a terrorizmusnak, ezt pedig mi a Műegyetemen úgy valósíthatjuk meg, ha nem engedjük magunkat terrorizálni, higgadtak és erősek maradunk, józanul mérlegeljük az okokat és a következményeket.
A párizsi terrortámadással nagyjából egy időben Bejrútot is megtámadták. Két héttel a támadás előtt pedig lezuhant egy orosz repülőgép, szintén terrorcselekmény következtében. Bár itthon Párizs vált szimbolikussá, de teljesen egyértelmű, hogy minden terrorcselekményt ugyanazzal az elutasítással és az áldozatok iránt érzett ugyanolyan együttérzéssel kell fogadni: bárhol, bármikor is történjen ilyen támadás védtelen civilek ellen. Az együttélés eszközei a párbeszéd és az egymás felé fordulás kellene legyen, nem a fegyverek és az elutasítás. Ezt szeretnénk kifejezni a címlapunkkal.

Bunth Gergely
Forrás: 

No comments:

Post a Comment