Zöld energia – bármilyen időjárás esetén

– Angela Merkel kísérlete a megújuló energiaforrásokkal –

Németország, Kassel, délelőtt 10 óra - Kurt Rohrig lelkesen figyeli a számítógép képernyőjén lassan felfelé kúszó piros vonalat. A kasseli Napenergia Ellátó Intézetben (ISET) lévő képernyőn kígyózó görbe 11740 ember áramfogyasztását ábrázolja. 5,5 megawattra van szükségük jelenleg. Kora reggel 6-kor csak 3,62 MW-ot igényelnek, a maximális 6 MW-ot pedig délután éri el fogyasztásuk. Az áramigény folyton ingadozik.
Rohrig, az ISET energiagazdálkodási vezetője gondoskodik arról, hogy az áramfogyasztás és –termelés mindig egyensúlyban legyen. Ugyanez történik a nagy energiaellátó cégek hálózatain is. Csakhogy Rohrig nem szén-, gáz- vagy atomerőműveket irányít, hanem egész Németországban elszórt különböző megújuló energia-parkok összességét. Van egy szélmalom park nem messze az Északi-tenger partjaitól, a holland határ közelében, egy Berlinnél és egy Aachen közelében. A 18 napelemes generátor Freiberg mellett Sachsenben, illetve Baden-Württenbergben és Bajorországban található, a biogázerőművek Bajorországban, Nordrhein-Westfalenben és Hessenben elszórva helyezkednek el. Energiatárolóként szolgál egy szivattyús víztároló – vízerőmű Thüringennél. Kasselben futnak össze a fő vezetékek.
A kísérlet megrendelője a kancellárasszony maga. A megújuló energiaforrásokkal szemben felmerült a vád ugyanis, hogy nem alkalmasak arra, hogy az áramot az igényeknek megfelelően termeljék és szállítsák: vagyis pontosan a Rohrig képernyőjén megjelenő piros görbének megfelelően. Angela Merkel asszony ezért az első energiacsúcson arra szólította fel a szakma képviselőit, hogy cáfolják meg ezt a vádat. Így már három hónapja zajlik a kísérlet.
„Németországot 100%-ban el tudnánk látni megújuló energiaforrásokból” – mondja Rohrig. Ha a szél nagyon erősen fúj, a felesleges árammal feltölti a magasan fekvő víztározót. Ha szélcsend van, az áramellátás nagy részét a nap ill. biogáz erőművek vállalják át, és ha ez nem elegendő, rázúdítja a vizet a vízerőmű turbináira, mely visszafolyik a mélyebben fekvő tározóba. Rohrig, a biogázzal foglalkozó Schmack Vállalat, a szélenergiás Enercon, a napenergiás Solarworld és a Vattenfall vízenergia felhasználásra szakosodott cég szeretné bebizonyítani, hogy a különböző megújuló energiaforrások együtt kisimítják az egyes energiahordozók felhasználásának gyengeségeit. „Szinte minden menetrendet be tudunk tartani.” – állítja Rohrig.
Amit a kísérlet képviselői nem szívesen hangoztatnak, hogy a rendszer nem teljesen önellátó. Egy csekély áramimport és -export a rendszer határain keresztül megengedett. De Németország határain keresztül is állandó energia-kereskedelem figyelhető meg, hangzik a magyarázat.
Természetesen ahhoz, hogy az 1:10000 léptékű modellből egész Németországot ellátó hálózat jöjjön létre, még rengeteget kell beruházni, építeni. A szélenergiának a mai, egyelőre csak szárazföldön lévő 20 ezer megawattos teljesítményéről fel kell növekednie szárazföldön 60 ezer, tengeren 30 ezer MW-ra. A tenger feletti szélerőművek építése a jövő év tavaszán kezdődik meg. De 2050-ig, a kitűzött cél elérésének idejéig még sok idő van.

A Financial Times, Deutschland 2007. november 7-ei számában található cikk alapján írta Komjáthy Júlia, az EZK németországi tudósítója

4 comments:

  1. Just that is necessary. Together we can come to a right answer. I am assured.

    ReplyDelete
  2. National-Insurance-764April 1, 2010 at 10:12 AM

    hm. hope to see same more info. Can we speake about it?

    ReplyDelete
  3. Добавлю в закладки, интеретсно читать

    ReplyDelete
  4. автор можно узнать вас ICQ для обмена постовыми

    ReplyDelete