Egy nő és egy férfi; Kesza és Morito

Van egy vicc; egy pár szeretkezés után kimerülve fekszik a lepedőn. Gondolataikba mélyedve a férfi a plafont, a nő a férfit nézi.. Rémlik? Ha nem, hát nem. A csattanója valami olyasmi mögött rejtőzik, hogy csöppet félreértelmezik egymás reakcióit, mimikáit..
Majdnem ez az alapgondolata Akutagava Rjúnoszuke (1892-1927 között élt japán költő és író) Kesza és Morito című novellájának. A néhány oldalas alkotásban ugyanarról a kapcsolatról, egyazon szituációról halljuk először Morito (a férfi), majd Kesza (a nő) gondolatait. Gyűlölik és szeretik egymást, persze másként oszlanak meg náluk az arányok.
A novella végkifejlete tragikus. Hát persze, egy ilyen kapcsolatnak nem lehet jó vége, előbb vagy utóbb az egyik fél idegei nem bírják tovább. Nekünk marad a tanulság, amit minden ember leszűrhet magának a novella elolvasása után.
Ha egyszer belefuttok valahol, szánjatok rá öt percet (kb annyiba kerül elolvasni). Főleg, ha tudjátok, hogy milyen gyűlölve szeretni és szeretve lenni. S mindig legyetek éberek, különben sosem tudhatjátok meg igazán, mi lakik a másik szívében.

Küldte: szei

No comments:

Post a Comment