Póréhagyma-krémleves

Kép forrása: Reviczky blog

Már alaposan benne járunk az őszben, ilyenkor jól tud esni egy adag meleg leves. A legegyszerűbb módszer az elkészítésére a levespor + forró víz kombináció, ami valljuk be, nem éppen a gasztronómia csúcsát képviseli. Ezért a rovat megnyitójaként álljon itt egy viszonylag egyszerű krémleves-recept.

Póréhagyma-krémleves 
Hozzávalók:

  •  30-40 dkg póréhagyma (inkább a fehér része)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb burgonya
  • 50 g vaj (NEM margarin)
  •  olaj
  • 1 liter zöldség- vagy húsleves (leveskockából is csinálhatod, sőt így a legegyszerűbb)
  •  só, fehérbors
  • 2 evőkanál főzőtejszín
  • 1 teáskanál kakukkfű

Elkészítés:
Először az alapanyagokat készítsd elő: a póréhagymát szeleteld vékony karikákra, a burgonyát hámozd meg és vágd kockára.
Egy lábasban tegyél a tűzhelyre 3 evőkanálnyi olajat és olvaszd fel benne a vajat. Dobd bele a póréhagymát, és várd meg, amíg összeesik. Óvatosan sózd, borsozd, (ha valamelyik kevés, az később pótolható) és add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Öntsd fel az alaplével, dobd bele a kockára vágott krumplit, és lassú tűzön, gyöngyözve-forrva főzd. A leves akkor főtt meg, mikor a burgonya megpuhult (kb. 20 perc). Ekkor húzd félre, és egy botmixerrel (ez nem feltétlenül egy háztartás/koliszoba alapfelszereltsége, egy konyhai robotgép is megteszi) turmixold az egészet simára. Ha teljesen homogén állagot szeretnél, egy szűrőn is passzírozd át. Végül add hozzá a tejszínt, keverd el, tedd vissza a tűzhelyre. Amint újra forrni kezd, elkészült a leves.

Jó étvágyat!

DD

Forrás: http://kifozde.blog.hu/

2 comments:

  1. Ezt a krémlevest még egy kezdő szakács vagy háziasszony is el tudja készíteni. Nagyon finom , és egészséges .A hagyma imádók figyelmébe ajánlon sok szeretettel.Én már kipróbáltam és nagyon ízlett anyuéknak is , én még tálalaáskor raktam bele egy kis reszelt fültölt sajtot a tetejére med pirított zsemlekozkákat.

    ReplyDelete
  2. Épp most készítem, biztos finom lesz, előtte utána jó körtepálinka dukál:)És desszert almáspalacsinta fahéjas cukorral.

    ReplyDelete