A HÖOK Mentorprogram– Felsőoktatási Mentorhálózat


Elsőéves hallgatók segítése első egyetemi/főiskolai tanévükben


A HÖOK Mentorprogram a NEFMI felsőoktatási esélyegyenlőségi stratégiájának része, amelynek legfontosabb célja a felsőoktatási rendszerben tapasztalható esélyegyenlőtlenségek csökkentése. Ebben szerepel, hogy azoknak a fiataloknak, akik valamilyen szempontból hátránnyal (pl: akik középiskolai tanulmányai alatt rendszeres gyermekvédelmi támogatásban, vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesültek; akiket a jegyző védelembe vett, vagy állami gondozottak voltak; akiket tartós nevelésbe vettek), érkeznek a felsőoktatásba, nagyobb esélyük legyen tehetségük kibontakoztatására.

A Mentorprogram a 2012/2013-as tanévben azokat a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatókat segíti, akik jelezték a felsőoktatási jelentkezési lapon, hogy sikeres felsőoktatási felvételijük esetén a HÖOK Mentorprogram segítségére igényt tartanak. Ők így válnak mentorált hallgatóvá. A mentorált első éves hallgatókat egy személyes segítő, mentor, egy tanéven keresztül támogatja. A mentor azonos intézményben és szakterületen tanuló felsőbb éves, aki segíti a rá bízott hallgató intézményi és társasági beilleszkedését: tanácsokat ad tanulmányi és oktatási ügyekben, informálja az aktuális pályázatokról, hallgatói juttatásokról, és ösztöndíjakról; segít jegyzeteket szerezni, tantárgyakat felvenni. Legfontosabb feladata, hogy felkészítse a mentorált hallgatót segítség nélküli egyetemi életre. Egy mentor több hallgatót is segíthet. A mentori munka kortárssegítés, sikeressége a személyességben rejlik, ugyanis a mentori munka során lehetőség van rengeteg olyan tapasztalat megszerzésére, amelyek a munkaerőpiacon előnyt jelenthetnek.

A HÖOK Mentorprogram rendszeresen szervez közösségépítő rendezvényéket régióiban mentoráltjainak és mentorainak. A 2011/2012-es tanév őszi félévében országosan 47 rendezvény volt, melyeken összesen körülbelül 1600 hallgató vett részt. A programok között volt gasztronómiai est, bográcsozás, korcsolyázás, bowling, teke bajnokság, palacsintasütés, borkóstoló, túrázás, mikulás est, disznóvágás. A Mentorprogram rendezvényei ingyenesek a programban résztvevők számára!
A 2009/2010-es tanévtől kezdődően folyamatosan emelkedik a programban résztvevők száma. A 2011/0212 őszi szemeszterében közel 330 mentor kezdte meg munkáját, és segítette a programba bekerült közel 1200 szociálisan hátrányos helyzetű hallgatót.

A programról bővebb információt találsz itt: http://www.hook.hu/hu/web/mentor
Kövess minket Facebookon: http://www.facebook.com/hookmentorprogram
Amennyiben kérdésed van: Csuhaj Andrea Programvezető csuhaj.andrea@hook.hu

No comments:

Post a Comment